Pasta med krämig tomatsås med vodka och rostad paprika

Jag (Monica) gjorde en dubbelsats av denna sås för att frysa in. Inget hann fryses in dock då det helt enkelt var för gott. Denna sås kan i princip serveras med vilken pasta som helst. Min favorit är rigatoni – en större variant av penne. Eftersom den är så stor så fylls pastan med den goda såsen!  Den ”äkta” italienska tomatsåsen med vodka har faktiskt bara tomatpuré i sig. Här har jag gjort en egen variant där jag har använt både hela tomater ”på burk” och rostad paprika. Den rostade paprikan ger ytterligare en dimension till det hela tillsammans med vodkan.

 

Pasta med krämig tomatsås med vodka och rostad paprika

Pasta med krämig tomatsås med vodka och rostad paprika

.

Pasta med krämig tomatsås med vodka och rostad paprika

4 portioner

1 schalottenlök. finhackad
2 vitlökskyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 röd paprika
800 g hela tomater på burk eller tetra, gärna San Marzano
3 msk tomatpuré
1/2 dl vodka
1 dl  – 2 dl vispgrädde
1 dl finriven parmesan + extra till garnering
ev chiliflakes

salt och peppar

4 portioner valfri pasta

 

Värm ugnen till 250 grader. Dela och kärna ur paprikan. Lägg den med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grilla den i ugnen i cirka 25 minuter tills den blir brunsvart. Lägg paprikan i en plastpåse och knyt om. Låt svalna i 20 minuter och dra sedan försiktigt av skalet. Dela i mindre bitar.

Under tiden, värm oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt paprikan, tomaterna, tomatpurén och vodkan. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter.

MIxa alllt till en slät sås och blanda sedan ner grädde, parmesan och ev chiliflakes. Värm under omrörning tills osten har smält.

Smaka av med salt och peppar. Servera med valfri pasta.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..