Vårt goda rostbröd

Jag (Lisa) försöker baka bröd så mycket som jag hinner, men ärligt talat blir det tyvärr inte så ofta som jag skulle vilja. Som tur är har utbudet av bra bröd verkligen ökat de senaste åren och jag älskar ett gott surdegsbröd. Barnen gillar också surdegsbröd men tyvärr ligger halva brödskivan kvar på tallrikarna, dvs de hårda kanterna. Nu har jag börjat baka det goda rostbrödet från vår bok ”Från Grunden”, och det har blivit en favorit hos barnen!  Supergott nybakat, men också perfekt dagen efter att rosta. Nu slipper jag äta kantrester från barnens tallrikar!

.

rostbröd

.

Rostbröd
4 dl vatten
15 g jäst
1 ½ msk strösocker
1 ½ msk rapsolja
1 ½ tsk salt
480 – 540 g vetemjöl special
eller vetemjöl med hög proteinhalt (8 – 9 dl)

1 ägg
1 msk vatten
en nypa fint havssalt vallmofrön eller sesamfrön

 

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har löst sig. Rör ner socker, olja och salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i maskin (i cirka 10 minuter) eller för hand (i cirka 20 minuter). Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under en bakduk i cirka 45 minuter.

Värm ugnen till 250 grader.

Lägg degen på en mjölad arbetsbänk. Dra försiktigt ut den så att den formas till en rektangel. Rulla ihop och lägg den med skarven nedåt i en smord form. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Vispa ihop ägg, vatten och salt. Pensla försiktigt brödet med blandningen och strö över frön. Ställ in formen med brödet i nedre delen av ugnen och sänk omedelbart värmen till 200 grader. Grädda i 30 – 35 minuter, eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader. Låt brödet svalna i formen.

.

 

rostbröd3

  1. Tack för ett kanonrecept. bakar allt bröd här i huset. Ska till med en deg nu. Något som kallas för Ubåtsbröd. 😀
    Ha en fin fredag.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..