ANNONS

Äppelrospaj med vaniljkräm och mandelmassa

/

Idag ska vi plåta ett jobb om skördefest för tidningen Lantliv tillsammans med vår vän (och fotograf) Helen Pe. Helen har även plåtat vår senaste bok Från Grunden med systrarna Eisenman. Vi jobbade på den boken under två intensiva år – men efter att boken blev klar har vi knappt setts så det ska verkligen bli roligt att få hänga en hel dag med henne igen. Solen skiner och det verkar bli en strålande höstdag.

Vår svamprecept-bonanza här på bloggen håller på att lugna ner sig lite och vi börjar fokusera på allt annat gott som naturen har att erbjuda innan den går i vila för vintern. Dagens recept blir därför en äpplepaj som vi gjorde för Lantliv mat & vin för några år sedan. Förutom att den är väldig god så är den vacker också!

Paj med vaniljkräm och äpplen i form av rosor

Foto: Jenny Grimsgård

Rosig äppelpaj med vaniljkräm
8–10 portioner

Äpplena skärs i långa remsor och formas till rosor som ställs i pajens fyllning av vaniljkräm och mandelmassa.

Pajdeg
175 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt

Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Fyllning
100 g mandelmassa
vaniljkräm
ca 6 fasta röda och/eller gröna äpplen

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Pajdeg: Vispa smör och socker till pajdegen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen. Blanda till en deg och tryck ut den i en pajform. Ställ i kylskåpet i ca 30 minuter.

3. Vaniljkräm: Vispa ihop mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen sjuda på svag värme, under omrörning, till en kräm. Observera att den inte får koka. Ta av från värmen och låt kallna. Blanda sedan ner vaniljsocker.

4. Fyllning: Riv ner mandelmassan i botten på pajen. Håll sedan över vaniljkrämen och bred ut den.

5. Skala med en potatisskalare försiktigt långa remsor av ett äpple, med skalet kvar. Snurra remsorna runt varandra till rosor. Lägg ner i formen. Fortsätt med resten av äpplena tills formen är full av rosor. Grädda i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna.

Tips! Vill man få en glansig yta på äpplena kan man värma upp 3 msk aprikosmarmelad med 1 msk vatten och pensla på äpplena precis när pajen tagits ur ugnen.

 

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00