Helstekt kyckling med timjan och citron, samt sötpotatis- och chèvrepuré

Nu är vi hemma i Stockholm igen efter en riktigt härlig helg i Barcelona, där vi har ätit alldeles för mycket mat och samlat på oss en massa inspiration. Men vi är rätt så trötta idag efter att vårt flyg blev 9 timmar försenat och vi landade imorse kl 05.00! Hoppas ni har överseende då ni får vänta lite tills vi hinner återhämta oss och lägga upp bilder. (Monica fick mer eller mindre åka direkt iväg på ett reklamjobb!) Tills dess bjuder vi på en saftig helstekt kyckling med citron och timjan som jag (Lisa) serverade familjen förra veckan. Till kycklingen lagade jag en sötpotatispuré med chèvre som är en storfavorit hos oss. Kombinationen sötpotatis-chèvre funkar verkligen så bra ihop!

kyckling5

.

Helstekt kyckling med timjan och citron, samt sötpotatis- och chèvrepuré

ca 4 portioner

.

1 stor färsk kyckling á ca 1.6 kilo
50 g smör, rumsvarmt
2 msk finhackad färsk timjan plus 7-8 timjankvistar
1 vitlöksklyfta
1 citron
3 lagerblad
4 dl torrt vitt vin
ca 65 g  ruccola och/eller blandsallad
flingsalt och nymalen peppar

Sötpotatispuré med chèvre
ca 1 kg sötpotatis
2 msk smör
1 dl crème fraiche
ca 100 g chèvre, smulad
salt och nymalen svartpeppar


Enkel balsamicovinaigrette
 5 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
ev lite honung
salt och nymalen svartpeppar

.

Värm ugnen till 175 grader.

Skala och pressa vitlöken.  Rör ihop den med smör och den hackade timjan. Dela citronen i halvor. Lägg kycklingen i en ugnsform och tryck försiktigt in ca 2/3 av örtsmöret under skinnet på bröstet. Gnid in resten runtom kycklingen. Lägg några kvistar timjan i kycklingens buk tillsammans med 1/2 citron, Salta och peppra runtom hela kycklingen. Lägg resten av timjankvistarna, lagerbladen, andra halvan citronen och vitt vin i formen och ställ in kycklingen i ugnen. Stek tills den har en innertemperatur på 75 grader, i ca 1 timme och 15 minuter. (Ifall kycklingen börjar få för mycket färg, täck med folie.)

För att göra sötpotatispurén, skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i 10-15 eller tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Tillsätt smör och crème fraiche och mixa till en slät puré. Rör ner chèvreosten. Smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop ingredienserna till vinaigretten.

Servera kycklingen med skyn, sötpotatis- och chèvrepurén, sallad och balsamicovinaigrette.

 

 

 

kyckling4

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..