ANNONS

TBT – Hemgjord pasta

/

Idag är det torsdag och det betyder TBT – Throwback Thursday!! Vi började förra veckan med granola och idag kör vi ett annat populärt recept – nämligen hemgjord pasta! Nu när hösten börjar närma sig, spenderar vi mer och mer inomhus. Och vart hamnar vi då? Ofta i köket och lagar en massa god mat. Vi älskar att göra hemgjord pasta som är faktiskt otroligt lätt och roligt att göra, men framförallt oerhört tillfredsställande och gott! Att göra egen pasta är också perfekt att göra tillsammans med barnen. De kommer tycka det är så roligt och deras små fingrar är dessutom perfekta att forma farfalle! 🙂

Hemgjord pasta

Recept på hemgjord färsk pasta

Recept på hemgjord färsk pasta

HEMGJORD PASTA

4 – 6 portioner

600 g durumvete
(alt 250 vetemjöl och 250 durumvete)
6 ägg

Lägg mjölet i en hög och gör en urgröpning i mitten. Knäck ner äggen i urgröpningen. Vispa äggen försiktigt med en gaffel och blanda sedan i mjölet lite åt gången. Nyp ihop med fingertopparna tills degen börjar blir smulig. Knåda sedan degen ordentligt tills den känns len och smidig. Här krävs det lite styrka i händer och armar då det tar lite tid.  (Det går även bra att blanda ihop mjöl och ägg i en matberedare tills det smular sig – dock kommer man inte undan knådningen för hand…).  Forma degen till en boll och täck ordentligt med plastfolie. Låt vila i kylskåpet i minst 30 min – 1 timme.

För hand:  Dela degen i mindre bitar. (Se till att den deg som inte kavlas är täckt med plastfolie så det inte torkar ut.) Kavla degen så tunt som möjligt (även detta kräver muskler och tålamod). Skär sedan pastan i valfri form med en kniv eller degskärare.

Med pastamaskin: Dela degen i mindre bitar. (Se till att den deg som inte kavlas är täckt med plastfolie så det inte torkar ut.) Börja med maskinens bredaste tjocklek. Kär degen igenom. Minska inställningen en tjocklek, vik ihop degen och kör degen igenom igen. Gå tillbaks till den bredaste tjockleken och fortsätt på detta vis ca 5 ggr till. Detta gör degen smidig och fin. Slutligen kör du degen genom alla tjocklekarna till den tunnaste. Vik ihop degen på längden, på breddan och sedan på längden igen. Gå till tillbaks till den bredaste inställningen och en sista gång kör degen igenom alla tjocklekar till den tunnaste. Nu bör du ha en fin och tunn platta med raka kanter. Skär ut i valfri pastasort – antingen i maskinen eller för hand om du t ex vill göra farfalle.  (Ibland tycker vi att den nästsista tjockleken är bättre än den tunnaste…)

För att göra farfalle. Skär pastan i små bitar ca 1 1/2 x 3 cm. Sätt pekfingret i mitten på degen och nyp ihop med tummen och långfingret.

Pastatips!

  • Om pastan känns för blöt när den knådas kan man tillsätta lite mer mjöl – men endast lite lite åt gången. Degen ska kännas relativt hård – dock ska den inte smula.
  • Om pastan känns för torr kan man blöta händerna lite.
  • Torka den färdiga pastan genom att antingen hänga den eller lägg ut den på en kökshandduk eller en lätt mjölad arbetsbänk.
  • Vill man göra små nystan kan man vänta tills att pastan har torkat något (dock ej för mycket) och sedan rulla den runt två fingrar till nystan. Låt sedan torka helt.
  • Pasta som har torkat helt kan förvaras några månader i en tättslutande burk.  Det går även bra att frysa in pastan och då håller den sig i ett par månader.  Vi har alltid några degklumpar som ligger i frysen. Det går även bra att frysa in den färdigskurna pastan. Bäst är det då att göra små nystan (se ovan) och till en början, frysa in dem styckvis.
  • Färsk pasta som inte har torkats förvaras i kylskåpet – och håller endast i ett par dagar.
  • Prova att färga eller smaksätta pastan med t ex rödbetsvatten, saffran, pesto etc…
  • Koktiden på färsk pasta varierar beroende på pastasorten – dock är det oftast bara några minuter. Koka alltid i lättsaltat vatten.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00