ANNONS

Sliperiet

/

När man bor i Stockholm blir man lite bortskämd med utbudet på bra restauranger. Men efter att ha upplevt en fenomenal måltid på Sliperiet i Borgvik i Värmland kan jag nu konstatera att även Grumsborna är bortskämda med en av de bättre ”landsorts”-restaurangerna. Borgvik är ett gammalt järnbruk som var verksam från 1600-talet till början på 1900-talet. Idag är Borgvik en kulturmiljö med flera av byggnaderna bevarade som t ex  hyttruinen med masugn och bågar, bagarstugan och kvarnen. Sliperiet i Borgvik var ursprungligen ett träsliperi och massafabrik men idag utnyttjas byggnaden som konsthall och restaurang.

När vi var och hälsade på Henriks föräldrar i somras så var de snälla och tog hand om barnen så att vi kunde äta lunch på Sliperiet på tu man hand. (Henrik och jag har ätit ute ensamma endast TVÅ gånger sen Eric föddes för 5 år sedan och inte ett enda gång sedan Ines föddes).

Det var med stora förväntningar som vi steg in på Sliperiet – och vi blev inte besvikna. Själva restaurangen, som ligger på en ”balkong” med utsikt över den stora konsthallen är ljus och fint inrett.  Menyn hade precis lagom mycket att välja mellan – hade t om svårt att välja då allting lockade. Om jag ska vara lite kritiskt så fattades det ett vegetariskt alternativ vilket jag tycker, år 2017, är lite märkligt. (Kanske gick det att fixa ett vego-alternativ om man bad om det.)  Det vi beställde  (se nedan) höll riktigt hög klass. Snyggt upplagt. Perfekt balanserade smaker. En rolig blandning av traditionella och lite mer ”spännande” och annorlunda ingredienser. Ursäkta min franska – men jävligt gott helt enkelt!   Är riktigt avundsjuk på Grumsborna som har förärats denna pärla.

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Ett litet minus var att vi, trots att vi hade ätit och druckit ihop en nota på över 1000:-, ändå var tvungna att betala inträde ifall vi ville besöka konsthallen. Vi nöjde oss med att blicka ut över den från vårt bord.

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Min förrätt – torsk med ostron, chilli, wakame och yuzo. Det vita pulvret är (om jag förstod det rätt) yuzusaft blandad med tapiokastärkelse. Yuzo är en asiatisk citrusfrukt som smakar som en blandning grapefrukt och mandarin.  Hela rätten var riktigt, riktigt god!

Sliperiet Borgvik

Henrik tog charktallriken. Även den var god. Framförallt var det syran och sötman i de picklade kantarellerna och bönorna en perfekt balans mot det salta och feta charkuterierna.

   

Sliperiet Borgvik

Piggvar med  skaldjur, citron, dill och brynt smör. Maten kommer dock tyvärr inte till sin rätt på bilden – men god var den!

Sliperiet Borgvik

Henrik tog vildsvinet med kantareller, svart vitlök och kroketter.  Självklart så fick han dela med sig och vi både konstaterade att även denna rätt var en höjdare. Köttet var väl tillagad och jag var extra förtjust i löken med dess brända yta som adderade en intressant och lätt bitterhet till rätten.

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Denna lilla konstnärliga mästerverk är en blandning av smakerna – hallon, citron lakrits och choklad. Kocken verkar väldigt förtjust i tapioka då även denna rätt innehåller, inte bara, tapiokastärkelse utan även tapiokapärlor. Men jag håller det inte emot honom. Tapiokastärkelse är en rätt rolig ingrediens att ”leka” med.

Sliperiet Borgvik

Borgvik och Grumsborna – det sista försvaret mot Tyskarna!  (Läs nedan)

Sliperiet Borgvik

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00