ANNONS

Minh Mat och vietnamesisk Pho Bo

/

Igår kväll var vi på den vietnamesiska restaurangen Minh Mat på Odengatan i Stockholm tillsammans med våra vänninor Niki och Vicki. Vi har varit kompisar sedan gymnasiet, och fastän vi har bott på olika håll, i olika länder så har vi alltid hållit kontakten. Niki bor i Bryssel men är hemma i Sverige under sommaren. Då passade vi på att ta dem till vår favorit vietnamesiska restaurang. Vi blir aldrig besvikna och går alltid därifrån glada samt oerhörd mätta och belåtna. Det blev inte så många bilder tagna – då vi var helt upptagna med att tjattra och frossa i den ena fantastiska rätten efter den andra.


Håll i er nu – för munnen kommer att vattnas. Vi åt:
Friterade räkor (vannameiräkor) panerade med grönt ris och krossade rostade cashewnötter. Tamarindsås med svarta bönor, glasnudlar, omogen mango, rödlök, mungböngroddar,, vietnamesisk koriander, pilört, thaibasilika, fisksås, ingefära, rostade jordnötter, rostad röd schalottenlök – 

Fem sorters svamp med klibbigt ris | kungsmussling, ostronskivling, shimejisvamp, shiitake, yubasticks, vattenkastanj, friterade lotusrötter, rostad schalottenlök, klibbigt ris, friterade yubadumplings med tofu, taro, skogsöronsvamp, vårlök, sojasås med ingefära, citrongräs och schalottenlök

Grillad bläckfisk med ingefära och grön peppar, chili, ostronsås, honung, glasnudelsallad med omogen mango, mungböngroddar, rödlök, vietnamesisk korianderpilört, thaibasilika, koriander, rostade jordnötter, rostad schalottenlök, stekt vårlök, grillad lime, nuớc chấm med ingefära

Grillad högrev med risnudlar, hängmörad högrev, citrongräs, risvermicelli, friterad vårrulle, grillad okra, hjärtsallad, risvinägerpickles av morötter och daikon, thaibasilika, mynta, koriander och shiso, rostad röd schalottenlök, rostade sesamfrön och jordnötter, nước chấm med kålrabbi

För ca 8 år sedan, reste Monica runt i Asien under två månader och åt sig genom Singapore, Kuala Lumpur, Hongkong, Macau, Hô Chi Minh, Bangkok, Ko Samui och Tokyo för att sedan skriva sin bok ”Monicas asiatiska nudlar och andra småträtter.” Inspirerad av gårdagens middag delar vi med oss av ett recept från boken – Pho Bo, Denna soppa äts till frukost, lunch och middag och är en av Vietnams nationalrätter.  Här gör vi en något försvenskad och enklare version av rätten. Egentligen tar buljongen flera timmar att förbereda.

.

 

pho bo recept

Foto Jonny Lindh

.

Pho bo

Pho uttalas ”fö” och somliga hävdar att namnet kommer från de franska kolonisternas
”feu” i ”pot au feu”. Köttet ska skivas tunt och läggas ner rått i skålarna. Det tillagas när man häller över
den varma buljongen. I Vietnam ställer man alltid fram en stor skål med färska örter
och chili på bordet, så att man kan krydda maten själv.

.

2 liter köttbuljong
ca 20 g färsk ingefära
2 stjärnanis
1 kanelstång
2 nejlikor
200 g breda risnudlar
250 g utskuren biff
¼–½ dl fi sksås
2 salladslökar
ca 3 dl färska böngroddar
1 kruka thaibasilika
1 kruka mynta
1 kruka koriander
2 lime i klyftor
ev lite skivad röd chili

.

Koka upp buljongen. Skala och skiva ingefäran och lägg ner den tillsammans med stjärnanis, kanelstång och nejlikor i buljongen. Låt sjuda utan lock i ca 30 minuter.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och fördela nudlarna i stora soppskålar.

Skär köttet i tunna skivor och lägg det i soppskålarna ovanpå nudlarna.

Sila bort kryddorna från buljongen och tillsätt fi sksåsen. Häll upp den heta buljongen i skålarna.

Skär salladslöken i skivor. Toppa med böngroddar och salladslök. Servera med de färska örterna, limeklyftor och chili vid sidan om.

Tips!
Köttet är lättare att skiva om det har fått ligga i frysen i ca 1 timme.

.

Pho bo recept

Foto Jonny Lindh

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00