ANNONS

Blåbär- och citronkaka med citronglasyr

/

Bärplockning

Jag (Lisa) och Lars med barnen är fortfarande i Järvsö och har det riktigt skönt. Vädret har varit växlande,  och vi har väl kommit till ro med att det inte blir någon super sommarvärme. Då har vi passat på att vara ute mycket och njutit av den fina naturen. Med lyxen att ha farmor och farfar så nära till hands, har vi kunnat lämnat barnen hemma och stuckit ut och sprungit tillsammans i de fina hälsingeskogarna. Tystnaden med endast ljudet av våra fotsteg mot marken, doften av blöt mossa och blåbärsris så långt ögat kan nå. Underbart!

skogen

Jag älskar blåbär och brukar ofta stanna till under löprundan och smaska i mig några bär för att få i mig lite extra energi! Framförallt älskar jag att baka med blåbär. Idag bjuder vi på en fantastisk god blåbärskaka med smak av citron.

blabarskaka
Foto: Helen Pe


Blåbärskaka med citronglasyr

125 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 kryddmått salt
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citron
2–3 dl blåbär, färska eller frysta

Citronglasyr
3 dl florsocker
1–2 tsk rivet citronskal
2–3 msk färskpressad citron

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en hålform, ca 2 liter.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Blanda de torra ingredienserna. Varva ner i smeten tillsammans med filmjölken. Tillsätt citronskal och citronsaft och rör ihop till en jämn smet.

Häll hälften av smeten i formen. Strö över hälften av blåbären. Häll på resten av smeten och sedan resterande blåbär.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt svalna.

Rör ihop ingredienserna till glasyren som ska vara tjock men rinnande. Ringla den över kakan. Lika gott blir det om man byter ut blåbär och citron mot hallon och lime.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00