ANNONS

Laxtartlette med picklad rödlök, créme fraîche och gräslök

/

Nu har vi båda två semester ! Ja, inte från bloggen förstås 🙂 Det är riktigt skönt att vara lediga tillsammans med familjen. Vi försöker verkligen inte stressa över det dåliga vädret då Monica åker till Sardinien i augusti och Lisa håller på planera en resa till värmen i höst. Dessutom ska vi på en tjejhelg med vår barndomskompis Sara (som bor i England) i september till Barcelona! Det ska blir fantastisk roligt, speciellt eftersom ingen av oss har varit där tidigare!

Under semestern vill vi inte spendera alltför mycket tid i köket. Då brukar vi använda filodeg som är en mångsidig papperstunn deg som kan användas till både söta och matiga rätter. Häromveckan när vi var tillsammans och solen faktiskt tittade fram ville vi passa på att vara ute så mycket som möjligt. Då lagade vi den här goda krispiga filodegspajen med varmrökt lax, picklad rödlök och créme fraîche. Den går riktigt snabb att förbereda, speciellt om man redan har lite picklad rödlök i kylen. Vanlig rödlök funkar också!

laxtartlette


Filodegspaj med varmrökt lax, créme fraîche och snabbpicklad rödlök
ca 6 bitar

10 – 12 ark filodeg
25 g smält smör
1 1/2 dl créme fraiche
300  g varmrökt lax
ca 1 dl picklad rödlök
gräslök till garnering

Värm ugnen till 200 grader. Klä ett bakplåt med bakplåtspapper.

Ta fram alla ingredienser till pajen då filodeg kan lätt torkas ut när man använder den. Fukta en ren kökshandduk.

Rulla ut filodegen på en ren och platt yta. Lägg över ett ark på bakplåtspappret och pensla degen med lite smält smör. (Täck resten av filodegen med den fuktiga kökshandduken.) Lägg på ytterligare ett ark filodeg och pensla på smör. Gör likadant med resterande ark filodeg.

Bred ut créme fraîche på degen. Fördela laxen jämt uppå och grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills filodegen är gyllenbrun.

Fördela picklad rödlök ovanpå och garnera med gräslök. Servera, gärna med en fräsch sallad!

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00