ANNONS

Havrekakor med muskovado, tranbär och valnötter

/

Nu när vår bok ”Från Grunden” har gått iväg på tryck kan vi äntligen börja laga mat som inte är provlagning av recept. Så härligt. Jag (Lisa) har mest saknat att baka. En av mina favoritkakor, om inte DEN absoluta favoritkakan är havrekakor med russin och valnötter. Då det var hög tid att göra en storrensning i mitt skafferi och kylskåp från alla olika ingredienser vi använde till boken, hittade jag bl a flera öppnade påsar med diverse sockersorter som muskovado, farin, råsocker mm. När jag sedan hittade tre halvfulla påsar med torkade tranbär bestämde jag för att baka mina favoritkakor med en liten annan twist.

Undrar om de inte blev ännu godare än originalet…. Båda kakor är oavsett smått beroende framkallande om du frågar mig.

havrekakor2

havrekakor3

havrekakor4


Havrekakor med muskovadosocker, torkade tranbär & valnötter

ca 25 kakor

200 g rumsvarmt smör
2 dl muskovadosocker

1 dl strösocker
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
1/2 tsk bikarbonat
7 dl havregryn
2 dl torkade tranbär 
2 dl grovhackade valnötter 

Värm ugnen till 175 grader.

Rör smör, socker och muskovadosocker poröst. Tillsätt ägg och vatten.

Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ihop med äggblandningen till en jämn smet. Tillsätt havregryn, tranbär och valnötter.

Klicka ut degen på en plåt, smord med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska fortfarande vara mjuka när de tas ut ur ugnen.

Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.

havrekakor

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00