ANNONS

Kalvfärsbiffar med potatis boulangère och Marsalasås

/

Har ni missat att vi tävlar ut ett ex av vår kokbok Till Bords med Systrarna Eisenman?! Kolla in här för att se hur ni kan vara med och vinna!  För att få ett litet smakprov ur boken, här kommer vårt recept på goda kalvfärsbiffar med pinjenötter, potatis boulangère och Marsalasås.

kalvfarsbiffar

Foto: Ulrika Ekblom


Kalvfärsbiffar med pinjenötter, potatis boulangére och Marsalasås
4 portioner

1 kg kalvfärs
1 dl rostade pinjenötter
75 g parmesanost 1 dl hackad persilja
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör

POTATIS BOULANGÈRE
ca 1 kg potatis
2 gula lökar
50 g + 1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad rosmarin
5 dl varm kalvbuljong
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

MARSALASÅS
2 schalottenlökar
1 msk smör
3 dl marsala
1 lagerblad
3 dl vatten
2 msk kalvfond
salt och peppar
1–2 tsk maizena majsstärkelse


Värm ugnen till 200 grader.

Smörj en ugnsfast form. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg skivorna i kallt vatten. Skala och skiva löken. Hyvla 50 g smör. Smält 1 msk smör i en stekpanna och fräs lök, pressad vitlök, timjan, rosmarin och lagerblad tills löken är mjuk. Salta och peppra. Häll av vattnet från potatisen och torka den. Varva lök, potatis och smör i formen och avsluta med att hälla över den varma buljongen. Baka i ugnen i 45–60 minuter. Ös potatisen med lite av buljongen några gånger mot slutet. Lägg på lite aluminiumfolie om löken börjar bli bränd.

Gör kalvfärsbiffarna och såsen medan potatisen är i ugnen. Skala och finhacka schalottenlöken till såsen. Fräs den i smör i en kastrull på låg värme i några minuter. Tillsätt marsalavin och lagerblad, koka upp och reducera vätskan tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt vatten och fond. Koka upp och reducera igen tills cirka 3 dl återstår. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Rör ihop maizena med lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Låt sjuda tills den tjocknar något. Håll varm.

Hacka pinjenötterna och riv parmesanosten till biffarna. Rör ihop kalvfärsen med pinjenötter, parmesan, persilja, ägg, salt och peppar. Värm olivolja och smör i en stekpanna och stek biffarna tills de är genomstekta. Servera med potatis och sås.

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00