ANNONS

Empanadas med kryddig köttfyllning

/

Empanadas är små bakade degknyten som man fyller med olika goda röror. De kan vara formade som halvmånar eller runda, ätas varma eller kalla, ätas som de är eller doppas i en god sås. Empanadas passar vid så många olika tillfällen – till mingelfesten, som matsäck ute i skidspåret eller kanske framför melodifestivalen i helgen istället för chips och ostbågar! Idag bjuder vi på ett recept på empanadas fyllda men en kryddig nötfärsröra.

Trevlig helg önskar vi er!

Empanadas

Foto: Roland Persson

Empanadas med kryddig köttfyllning
ca 24 stycken

Deg
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk torrjäst
1 msk smält smör
1 ägg
1 msk matolja
1–1 ½ dl vatten

Kryddig köttfyllning
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
300 g nötfärs
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
½ tsk malen vitpeppar
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen kanel
½ tsk malen muskotnöt
½ tsk malen ingefära
½ tsk paprikapulver
1 krm malen kryddnejlika

Börja med degen. Blanda vetemjöl, salt, socker och torrjäst. Tillsätt smör, ägg och olja i mjölblandningen. Värm vattnet till 40 grader, tillsätt det i mjölblandningen och arbeta degen smidig. Låt jäsa i 30–40 minuter under bakduk.

Värm ugnen till 200 grader.

För att göra fyllningen, fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Rör i nötfärs och bryn tills den är genomstekt. Blanda de torra kryddorna, rör ner i köttfärsen och fräs i ytterligare någon minut. Låt fyllningen svalna.

Ta upp degen och knåda den smidig. Kavla ut tunt och stansa ut rundlar, cirka 8 cm i diameter. Lägg på 1 msk fyllning. Pensla kanten med vatten och vik över till en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda i 13–15 minuter eller tills de är gyllenbruna.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00