ANNONS

Gott nytt år!

/

GOTT NYTT ÅR!!

Vi lägger ju mest upp recept här på bloggen (det är ju trots allt en matblogg…) men vi tänkte att ni kanske ville lära känna oss lite bättre. Vi är ju trots allt så rafflande intressanta… : )  Så var så god, vi börjar det nya året med en liten frågestund.

Vad var det godaste du åt under året?

Monica: Oj, med två små barn så har det inte blivit många restaurangbesök och vi blir inte heller bortbjudna så ofta. Inte för att jag själv inte lagar god mat, men ofta är det så att mycket av det som bidrar till en lyckad måltid är omständigheterna – och jag tycker ofta att maten blir godare av att någon annan lagar det. På denna fråga svarar jag nog den helt outstanding palak paneer som serveras på restaurang Shantis bakficka Gossip på Skånegatan.

Lisa: När jag fyllde år, gick jag och min man på middag på Imouto, lillasyster till Esperanto. Där satt vi vid Chef’s Table med endast 9 platser och fick uppleva en helt fantastisk avsmakningsmeny som bestod av gudomlig sushi, tillagade framför ögonen på oss, där endast nordiska fiskar användes. En otrolig smakupplevelse där min favorit var sushi gjord på rökt ål. Wow.

Vad var det äckligaste du åt/drack under året?

Monica: Sådant brukar jag förtränga.

Lisa: När jag hällde i mjölk i morgonkaffet från en karaff i kylskåpet, i tron att det var vanlig mjölk och det visade sig vara vitlöksmjölk kvar från gårdagens potatisgratäng. Bläää…

Vad är det godaste du har lagat detta år?

Monica: Det måste nog vara benmärgsburgaren med karamelliserad lök!

Lisa: Hemgjord glass, särskilt min egen chokladglass! Så. Himla. God. När man väl har ätit hemgjord glass, kan man nästan inte äta någon annan glass igen. Oslagbar! Recepten kommer självklart finnas i vår nya kokbok ”Från Grunden”!

Vad ser du fram emot att laga mer utav 2017?

Monica: ALLT! Längtar efter att få laga mat på min nya Bertazzoni-spis i mitt nya STORA kök . Har haft ett kök lika stor som en garderob det senaste året… Längtar också efter att använda jordkällaren som vi har installerat på tomten. Där ska det lagras hem-ystade ostar och torkas korvar!

Lisa: Asiatisk och vegetarisk. Kanske lite av en cliché men jag försöker verkligen laga mer och mer vegetarisk, eller iallafall där grönsaker och bönor får mer en tydlig plats på tallriken, och köttet blir alltmer som en tillbehör.  Det är lite av en utmaning att hitta rätter som alla tre barn gillar, vilket är också samtidigt roligt! Vegetarisk och asiatisk är också en toppen kombination då det finns så mycket goda smaker i det asiatiska köket!

Den bästa dagen under 2016?

Monica: Förutom mina barns födelsedagar – vilka alltid är speciella dagar (Eric fyllde 4 och Ines fyllde 1) så var nog dagen då vårt hus levererades en av de största dagarna i mitt liv!  En tidig morgon i september kom lastbilarna med ytterväggar och tak – och på kvällen stod ett hus på tomten.  Under en solig höstdag fick vi beskåda vår framtid monteras ihop.

Lisa: Det är svårt att säga en enda dag – det kan handla om olika tillfällen som gör precis den dagen så bra. Det kan vara den dagen som började med att man vaknar, utsövd för ovanlighetens skull och man känner doften av nykokt kaffe. Sedan en skön långpromenad ensam tidigt i solskenet längs Edsvikens strand. Eller en härlig vinterdag i skidbacken med familjen som avslutats med en god middag, ett glas vin och sedan när den sköna tröttheten tar över och man somnar tidigt när man lägger barnen. Eller en heldag på Gröna Lund som fortsätter in i en fin sommarkväll där man njuter av barnens exalterande glädje att åka karusell efter karusell om och om igen, och de vill aldrig åka hem. Eller att ligga i värmen vid poolen på en agriturismo i Piemonte, på toppen av en bergskulle, omringad av vinrankor, fruktträd och doftande örter tills det härliga ljudet av barnens skratt, lekande i poolen.

Den sämsta dagen?

Monica: Detta år har varit lite av ett allmänt skitår. Den sämsta dagen var utan tvekan dagen då Trump valdes till president. Vi är ju amerikanska medborgare också och även om vi inte bor i USA så röstar vi alltid.  Sen den dagen har jag känt en oro för framtiden – som kommer nog inte försvinna på länge.

Lisa: Det känns som 2016 har tyvärr kantats av en hel del tråkiga händelser – ökningen av krig och terrorism runtom om i världen, den senaste oroväckande nyheterna om klimathotet, den dystra politiska utvecklingen med Brexit och Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet.

Ur en mer personlig perspektiv, dog vår pappas syster och man inom en kort period i år. Vår egen pappa dog för mer än 10 år sen. Vår faster har sedan dess varit på något sätt varit en länk till vår amerikanska arv. I och med hennes bortgång känns det som en del av oss har försvunnit.

Hur har året varit allmänt?

Monica: Som jag skrev tidigare har detta år varit något av ett skitår. Jag är fullt medveten om hur lyckligt lottad och priviligierad jag är som får rita och bygga ett eget hus samt skriva ännu en kokbok. Men dessa två saker kombinerat har gjort detta till ett rätt tufft år full av stress för min familj. Framförallt för att mycket av den tid som har gått åt till att jobba på boken och planeringen av huset, hade jag hellre spenderat med Ines och Eric.

Lisa: Som livet ska vara – en blandning av uppgångar, nedgångar och konstanta utmaningar. Livet som egen företagare och 3 barns-mamma blir aldrig lugnt och tråkigt!

Har du gjort några resor under 2016?

Monica: Nix, om man inte räknar semester i Grums och Järvsö. Vi har behövt spara pengar och då har utlandsresor inte prioriterats.

Lisa: Jag och familjen fick uppleva en fantastisk resa till Piemonte och Ligure Finale i Italien, och Antibes i Frankrike i sommar. Så underbart att spendera tid tillsammans som familj i underbar miljö med massor av god mat, sol, vila, hav, lek, sand och ännu mer god mat! Sedan njöt vi av den fina svenska sommaren i Järvsö med familj och goda vänner. Under hösten åkte jag ner till Skälderviken på en tjej-weekend med havsbad i Båstad, fantastisk skaldjursfrossa, mycket skratt, god mat och dryck, shopping och långa promenader längs havet i härligt sällskap. Åkte hem full med ny energi.

Några planerade resor under 2017?

Monica: Jag och Lisa ska förhoppningsvis möta upp vår barndomsvän Sara i Barcelona i vår.  Innan vi alla fick barn så åkte vi på en veckas semester varje sommar tillsammans. Med 7 barn oss emellan blir det tyvärr inga sådana resor längre men en långhelg då och då lyckas vi sno till oss. Sen vill jag även gärna ta en sista minuten någonstans med Henrik och barnen – så att vi går under några dagar bara rå om varandra.  Men då får vi nog strunta i att köpa matbord och sitta på golvet och äta i några månader.  Den enda möbeln vi äger för tillfället är två sängar….

Lisa: Jag längtar sååå till den  25 februari, då boken har skickats iväg på tryck och jag och familjen sätter oss på ett flyg med destination Lodge Sax, ett svenskägt hotell i Disentis, Schweiz för en veckas skidåkning. Vi har aldrig varit där tidigare men en god vän har rekommenderat orten och hotellet. Det kommer blir underbart!

Vad ser du fram emot med 2017?

Monica: Månaden mars! Älskade mars.  Då ska boken gå till tryck och vi ska äntligen få flytta in i huset.  Jag längtar framförallt efter att bli en mer harmonisk person som inte stressar och dessutom få tid att lägga all min uppmärksamhet på barnen!

Lisa: Att göra klart boken Från Grunden – det känns som vi har jobbat med den i en evighet!  Åh vad vi ska fira! Att komma igång med renoveringen av vårt hus. Vi har nu bott i huset i 4 år och det har tagit lite tid att gå vidare – men samtidigt känns det skönt att vi inte har jäktat in i något stort projekt för hastigt.

Vad är du mest tacksam för:

Monica: Kanske lite av en cliché att svara hälsan och mina barn –  men så är det.

Lisa: Jag är tacksam för det mest värdefulla jag har – en kärleksfull man som står trygg och stark vid min sida, tre fantastiska barn som är friska och för min egen hälsa.


Vad har varit det roligaste med 2016. 

Monica: Det som har varit det jobbigaste har även varit det roligaste – dvs husbygget och bokskrivandet. Det har varit otroligt roligt att fatta alla beslut för huset – allt från handtag på dörrarna (det blir amerikanska ”door knobs”) till färg på stuprännor (svart) och val av golv och vägg till badrummet ( det blir Terrazzo).  Även boken har varit otroligt intressant och roligt. Jag har lärt mig så ofantligt mycket. Kan inte nog beskriva den otroliga känslan av att äta en chèvreost som man har ystat, en bresaola som har torkat eller en vinäger som man har lagrat. All detta har jag gjort helt själv!

Lisa: Att jobba med boken ”Från Grunden”. Det är alltid roligt att jobba med en ny kokbok tillsammans med en duktig fotograf, men framförallt för att jag har lärt mig väldigt mycket nytt.

Att se och få uppleva hur barnen växer och utvecklas. Plötsligt är vi inte längre en ”småbarnsfamilj” utan kan resa utan att behöva packa och tänka på miljoners saker som ska med. Vi kan förflytta oss och besöka flera olika ställen utan att det ska vara utmaning. Och att vi har varit väldig förskonade mot sjukdomar och olyckor…


Bästa filmen?

Monica: Jag har nog inte en enda gång detta år lyckats se en hel film. Brukar somna efter 10 minuter…

Lisa: Går sällan på bio och ser vuxenfilm nu för tiden…. Måste nog svara ”Sing” – en barnfilm som jag och barnen inledde jullovet med att gå se. Vi alla tyckte den var superbra!

Bästa serien?

Monica: Råkade börja kolla på en serie som heter Everest – Beyond the limit och blev plötsligt besatt utav filmer och dokumentärer om Everest.

Lisa: Jag älskar Modern Family. Min man blir tokig på mig för jag kan se avsnitt om och om och om igen. Nackdelen med Netflix.

Kulinariska upptäckt?

Monica: Under jobbet med boken har jag upptäckt ”shrubs” – en dryck som görs med färsk frukt och vinäger. Kommer snart skriva mera om detta på bloggen…

Lisa: Hemgjord bacon och att röka kött hemma i grillen/röken. Också något vi har upptäckt i samband med skrivandet av ”Från Grunden”. Riktigt roligt att göra och baconet blev så himla gott!


Årets jobbigaste mattrend?

Monica: Visst ser det gott ut med glasburkar toppfyllda med smoothies och diverse miljoner ingredienser som väller ut över kanten. Men varje gång jag ser en sådan bild på instagram blir jag alldeles stressad och undrar vem f*n orkar städa upp en kladdig sörja varje gång man äter en sån!?

Lisa: När man trodde att trenden med avocado-mackan äntligen hade tagit slut – så dök ”Avocado Rose” upp! Så trött att se den ÖVERALLT. Kom igen – det är ju bara en avocado! 🙂


Årets roligaste mattrend?

Monica & Lisa: Pòke Bowls utan tvekan! Gott, gott, gott!  Gör ofta liknade rätter där jag grundar med ris och sen toppar med fisk och diverse tillbehör – ibland blir det japansk inspirerat (med edamamebönor, gari och wakame) och ibland koreansk (med kimchi, stekt ägg, picklade grönsaker)  eller hawaiiansk inspirerat (med mango och avokado).

Vad tror du blir mattrend 2017? 

Monica: Det har ju länge varit ”trendigt” att laga mat från grunden. Men jag tror att vi kommer att, med våran nya bok ”Från grunden” (hello hybris…), befästa detta intresse ännu mera. Framförallt det som innefattar fermentering – vilket kan vara allt från syrad/fermenterad yoghurt och surkål till kombucha, vinäger och srirachasås!

Lisa:  Enligt PR & reklambyrån ”Food and Friends” är det många som har tröttnat på trender inom matvärlden. De förutspår att tanken kring mat ska ha en viktigare uppgift än trender utan handla mer om fokus på hälsa, utmanande smaker och utveckling inom hållbarhet.

Jag tror att alternativ till kött kommer få mer och mer ett genomslag men hoppas på att man inte försöker fortsätta ersätta en kötträtt med grönsaker som t ex ”julkålrot” istället för ”julskinka”. Utan fokuseringen får gärna vara att utveckla goda vegetariska rätter som passar allas smaker.

Vad blev årets sista måltid?

Monica: I skrivande stund, på nyårsafton kl. 12, har jag ännu inte bestämt vad jag ska laga till middag. Både barnen har varit sjuka så det blir en lugn kväll med bara familjen. Kanske unnar jag mig en vitlök- och chiligratinerad hummer och Henrik får en fin köttbit.  Eric vill ha sushi eller spaghetti med köttfärssås. Ines får smaka allt.

Lisa: Vi är i Järvsö och åker skidor så det blev en rätt enkel men klassisk nyårsmiddag tillsammans med min mans familj. Till förrätt: Gratinerad hummer med chévre, vitlök, chili och persilja, och champagne. Varmrätt: Kalvfilé från Nor Järvsö, hasselbackspotatis, min mans rödvinssås och smörslungad haricots verts tillsammans med ett rött vin jag gärna rekommenderar -”Irony” en Pinot Noir från Kalifornien. Till dessert bakade min dotter Lea en chokladtårta med chokladfrosting och vispgrädde som serverades med vaniljglass. (Tyvärr ingen hemgjord men det närmaste man kan komma – min favorit köpeglass Häagen-Dazs.)

Vad blir nästa års första måltid?

Monica: Förutom kaffe och kaka (dålig frukostvana) så blir det pizza förstås till lunch. Vad annars? Men det blir en hemgjord ”bianco” variant med chèvre, grönkål och citronzest. Håll utkik, receptet kommer på bloggen snart…

Lisa: Eftersom vi ska ut i skidbacken, blir det havregrynsgröt. Jag har en ny favorit –  med skivade banan, kanel, rostade mandlar och ibland när jag ska lyxa till det – ringlar jag över lite lönnsirap. Till middag ska vi hela kompisgänget med barn (17 personer) träffas på Bergshotellet för pizzabuffén.

Vi önskar er kära läsare en helt fantastisk 2017!

oss

En av de hundratals marknadsföringsbilder som togs av oss inför nya boken (obs, ofixad bild) . Tillsammans med fotografen Helene Pe, har vi nog aldrig skrattat så mycket som denna dag. Det är inte det lättaste att se snygg och naturlig ut medan man stoppar korv…

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00