back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Gräddfilspannacotta med kardemumma och kanderad blodapelsin

En festlig dessert med gräddfilspannacotta smaksatt med kardemumma och toppad med kanderad blodapelsin. Perfekt att förbereda i förväg.

Hur

1.

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

2.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även i stången. Häll i grädde och socker och tillsätt kardemumma. Koka upp och låt sedan blandningen sjuda på låg värme i cirka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen.

3.

Ta upp vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma grädden. Rör ner gräddfilen och blanda ordentligt. Häll upp i en stor form eller i små portionsformar. Låt stå i kylen i cirka 3 timmar eller tills krämen har stelnat.

4.

Tvätta apelsinerna. Skala en av apelsinerna i långa tunna remsor med en vass kniv. Undvik att få med den beska vita delen. Skär sedan remsorna i tunna strimlor. Häll rikligt med vatten i en kastrull och låt koka upp. Lägg ner skalen och koka dem i 5 minuter. Sila bort vattnet. Upprepa tre gånger.

5.

Sjud socker, vatten och sirap till en lag i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Tillsätt skalen och låt sjuda, fortfarande på låg värme, i 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna.

6.

Skär bort skalet helt från den apelsin som redan är använd och från resten av apelsinerna. Skär sedan ut hinnfria klyftor och lägg åt sidan.

7.

Doppa snabbt formen eller formarna i hett vatten. Vänd försiktigt upp och ner på formen eller formarna så att pannacottan lossnar. Lägg apelsin uppe på pannacottan och ringla över sirap. Det går även bra att servera den direkt i portionsformar toppade med apelsin och sirap.

Ingredienser

2 gelatinblad

1 vaniljstång

3 dl vispgrädde

½ dl strösocker

1 tsk stött kardemumma

2 dl gräddfil

3 blodapelsiner

2 dl vatten

1 msk ljus sirap