ANNONS

Lök- och potatisgalette

/

Hej kära läsare! Hoppas ni haft en skön helg! Idag är det måndag och det betyder dags för veckans vegetariska! Här kommer ett recept från vår kokbok ”Till bords med Systrarna Eisenman” på en lök- och potatisgalette.

En fransk galette kan vara allt från en våffelliknande kaka till en crêpe gjord på bovete eller en paj. Den här galetten på potatis, lök och gruyère med en frasig smördegsbotten kan serveras antingen som ett tillbehör eller som en lättare måltid tillsammans med en fräsch sallad. Tänk på att handtaget på stekpannan måste tåla värme eftersom galetten gräddas i pannan i ugnen. Vi använder gärna en gjutjärnsstekpanna.

Foto: Ulrika Ekblom
Foto: Ulrika Ekblom

Lök- och potatisgalette

1–2 gula lökar

600 g fast potatis
150 g gruyére eller annan vällagrad ost
10 timjankvistar
50 g smör
3 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
ca 150 g smördeg

extra timjankvistar till garnering

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och skär löken i cirka 1 cm tjocka skivor. Skala potatisen och skär den i så tunna skivor som möjligt – gärna med mandolin. Riv osten. Plocka bladen från timjankvistarna.

Smält smöret tillsammans med 1 msk olja i en gjutjärnspanna. Lägg ner löken i ett lager. Fräs den på låg värme, utan att röra om, i cirka 15 minuter eller tills den börjar bli gyllenbrun på undersidan. Vänd inte på den och låt den ligga kvar i pannan.

Blanda potatisen med timjan, resten av oljan och salt och peppar. Täck löken med ett lager potatis. Varva sedan potatis och ost tills det är slut.

Kavla ut smördegen (om det är plattor) och lägg som ett lock över potatisen. Trimma degen runt kanten och skär slutligen några snitt i smördegen för att kunna släppa ut ångan.

Ställ in hela pannan i mitten av ugnen och grädda i cirka 45 minuter eller tills smördegen börjar bli gyllenbrun. Ta ut och låt svalna något. Dra med en vass kniv runt kanten på pannan. Lägg en tallrik över pannan och vänd pannan försiktigt så att galetten stjälps upp på tallriken. Garnera med timjan och servera ljummen eller kall.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00