ANNONS

Japanska kycklingbollar (Tsukune) med nudlar, spenat och pocherad ägg i ingefärsbuljong

/

På nätterna när alla sover brukar jag (Monica) få min ”egen tid” i sängen strax innan jag somnar.  Inklämd mellan en 4 åring och en 11 månaders scrollar jag på min telefon genom massvis av matsajter i jakt efter nya och spännande rätter. Just detta recept på japanska kycklingbollar lockade kl 01 häromnatten. Så pass mycket att jag tyckte det var en utmärkt idé att laga det till middag igår. Resultatet blev outstanding. Vägen dit mindre så. Det är nämligen rätt många moment (framförallt för att jag fick för mig att göra hemgjorda ramen-nudlar). Ett hett tips är att inte laga denna rätt en vardagskväll EFTER dagishämtning av en hungrig 4-åring samt med en 11-månaders som kryper runt benen och som käkar rå kyckling som har ramlat på golvet och som petar i eluttag och slickar på toalettsitsen.  Men har du inte dessa små hinder så kör på du! Annars rekommenderar jag nog att laga rätten en helgkväll. Oavsett, så måste du laga den vid något tillfälle då den är vansinnig god!

.

Japanska kycklingbullar (Tsukune) med nudlar, spenat och pocherad ägg i ingefärsbuljong
Japanska kycklingbullar (Tsukune) med nudlar, spenat och pocherad ägg i ingefärsbuljong

Ursprungsreceptet är Tsukune – kycklingfärs som träs på spett, grillas och serveras med en soja-sötsliskig sås. Jag har ändrat lite i receptet genom att göra en buljong (ja, från tärning…) som jag sedan smaksätter med såsen.  Man får smaksätta buljongen efter eget smak men jag gjorde den rätt intensiv i smaken och serverade istället lite mindre buljong.  Jag har även frångått recepten genom att servera kycklingb0llarna i buljongen tillsammans med nudlar, spenat och en pocherad ägg. Även om jag gjorde egna ramennudlar så skriver jag i receptet att man ska använda köpta nudlar. Vill ni ovillkorligen göra egna får ni googla fram ett recept eller vänta tills vår bok Från grunden kommer ut till våren… : )

Japanska kycklingbollar med nudlar, spenat och
pocherad ägg i ingefärsbuljong

2 portioner

Kycklingb0llar
ca 500 kycklingfärs
3 msk misopasta (kan uteslutas)
2 msk japansk soja
2 msk farinsocker
2 msk risvinäger
1 tsk sesamolja

1/2 dl hackad salladslök
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
1 ägg
1 dl pankoströbröd (eller vanlig ströbröd)

Sås
1 dl mirin
1 dl japansk soja

1/2 dl farinsocker
en skvätt sherry
1 vitlöksklyfta, krossad
ca 20 g färsk ingefära, skivad

5 dl hönsbuljong
200 – 250 g äggnudlar
ca 30 g färsk babyspenat
75 g färsk shitakesvamp, skivade
1 msk sesamfrön, rostade
2 msk skivad salladslök
2 ägg

rapsolja till stekning

.

För att göra såsen:  Blanda ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Låt sjuda och reducera tills endast några matskedar kvarstår. Plocka ur vitlöken och ingefäran.

Koka upp buljongen.  Smaksätt buljongen med såsen efter egen smak.

Fräs svampen i olja tills den börjar bli lite krispig. Lägg åt sidan.

För att göra kycklingbollarna: Blanda kycklingfärsen med övriga ingredienser. Blanda ordentligt. Låt vila i kylen i ca 15 minuter. Med blöta händer, forma färsen till små bollar.  Stek bollarna i lite olja tills de är gyllenbruna och genomstekta.

Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av vattnet. Fördela nudlarna i två stora skålar.

Pochera äggen.

Lägg ner spenaten i den heta buljongen och rör om i några sekunder. Häll upp buljongen i skålarna. Toppa med kycklingbollar, svamp och ett pocherad ägg. Garnera med sesamfrön och salladslök. Servera direkt.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00