ANNONS

Imorgon kommer huset!

/

Imorgon händer det!  En av de största dagarna i mitt (Monicas) liv (efter Ines och Erics födslar förstås). Vårt hus ska levereras. Vi köpte tomten våren 2015 och fastän vi började direkt med planerna för att bygga huset har det ändå nu tagit ca 1 1/2 år för att få huset på plats. Det är långt ifrån klart när det levereras men väggarna och taket kommer iallafall vara på plats.

Resan hit har varit både rolig och något jobbig. Framförallt för att vi helt enkelt inte hade någon aning om hur man går till väga när man bygger ett hus. Vi tittade på ”kataloghus” men eftersom tomten är lite speciell så ville vi ha ett hus som passade perfekt in på tomten. Sen hade jag också väldigt bestämda åsikter om hur jag ville ha det. Jag villa ha kök, matrum och vardagsrum i ett från vilket man har utgång till en stor altan. Jag ville ha ett vardagsrum med två soffor som står mot varandra. Jag ville ha en köksö med spis där jag kan blicka ut över vardagsrummet/matrummet.  Gästrummet skulle vara tillräckligt stort för att få plats med en stor säng för att gäster ska kunna sova bekvämt. Jag och Henrik ville ha en egen avdelning med vårt sovrum, eget badrum och klädkammare (sistnämnda var Henriks önskemål). Barnen skulle ha en egen del med sina sovrum och allrum (det blev övervåningen) – vilket passar perfekt när de är tonåringar och vill ha lite ”privacy”…  Ja, som sagt så hade jag några önskemål. Så det hela slutade med att jag designade huset själv – och anlitade en arkitekt för att rita upp det. Vi gick sedan till några husbyggare och lät dem komma med offerter. Eftersom vi skulle ha totalentreprenad (dvs de ansvarar för tutti) så tog det hela hösten att få fram offerter som var likvärdiga och därmed jämförbara.  Det slutade med att vi valde en firma som heter Intressanta hus. De har tidigare byggt hus i den stilen som vi eftersökte och vi kände tillit till dem och projektledaren Lena.

Under våren har vi, förutom att vänta på bygglov från kommunen, valt varje liten detalj i huset – allt ifrån golv, kök, toalett, dörrhandtag till hängrännor, fönsterbrädor och torktumlare. Henrik och jag brukar vara oense om det mesta i livet men av någon anledning har denna process med huset varit otroligt smärtfritt. Det enda som vi har varit oense om var färgen på hängrännorna och stuprören. Men jag gav mig på den punkten. Jag hade trots allt fått bestämma en hel del annat (0ch dessutom har jag lite leverage när jag ska övertala honom att låta mig skaffa katt, hund och höns….).

När vi köpte tomten stod det redan ett litet fritidshus där. För att spara lite pengar valde vi att riva det själv. Eller snarare var det så att Henrik gjorde 99% av jobbet.  Sakta men säkert, plank för plank, försvann huset och i slutet av april var endast källaren kvar. I slutet av sommaren börjades det riktiga jobbet med nya huset och fort har det gått! Inom några veckor fixades marken och idag gjöts grunden.  Eftersom huset byggs på fabrik så kommer färdiga ytterväggar och tak och inom ett par dagar kommer allt stå på plats! Sen är det förstås massor av jobb kvar och inflyttningsdatum är inte förrän mars  – men jädrans va skönt det känns att vi äntligen har kommit så här långt. Imorgon kommer vi stå på rad, jag och min lilla familj och beskåda när vårt drömhus pusslas ihop.  En flaska Champagne Asti Cinzano är inköpt för att skåla med. Tjoflöjt!

IMG_4894

IMG_5077

IMG_5078

IMG_5150

IMG_7497

IMG_7730

IMG_5322-1

IMG_7121

Här går jag och Henrik (som tydligen är blondin) på vår altan. Som för övrigt inte kommer se ut så här. Jag har stora planer för den (och Henrik kommer få äran att förverkliga dem…).

Ps. Mamma har klagat på att jag skriver dålig svenska. Ni får ha överseende med det och hon får skylla sig själv som inte pratade svenska med oss när vi var små…. : )

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00