Städning i skafferiet

Jag (Lisa) försöker ”rensa” i skafferiet bland alla halvfulla påsar med olika sorters mjöl som jag har köpt på mig under senaste tiden i hopp om att jag ska BARA baka eget bröd….. Tyvärr har det inte riktigt blivit så –  men NU så!  Jag kikade på ett recept på en av påsarna, ändrade lite, la till lite….och bakade dessa enkla och goda rågkrossbullar med grahamsmjöl. Finns det något godare än nybakat bröd med smör på?

rågkrossbullar

Rågkrossbullar
16 bullar

3 dl vatten
1 dl rågkross
2 dl vatten
25 g smör
1 msk brödsirap
1 1/2 tsk salt
50 g jäst
6 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl special

Koka upp vatten och rågkross i en kastrull. Ta av från värmen och låt stå under lock i 5 minuter. Tillsätt kallt vatten, smör och sirap. Låt stå till degvätskan svalnar till fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen och rör om så att den löses upp. Tillsätt mjölet (spar lite till utbakningen) och arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Dela degen i 16 bitar och rulla till runda bollar. Lägg på en bakplåt, klädd i bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter under bakduk.

Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna på ett galler under bakduk.

Tips! Bröd är ju godast att äta samma dag. När brödet har kallnat helt, lägg några bullar i fryspåsar och frys in. Ta fram när de ska ätas och låt tina i påsen.

Fler tips! Ett annat sätt att rensa i skafferiet bland påsar med gryn, nötter och frön är att göra din egen musli! Så himla gott och variationerna är många!

Musli recept

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..