ANNONS

Matologi matfestival

/

Idag tipsar vi om ”Matologi”, en matfestival som anordnas i helgen av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i samarbete med kända kockar, för alla som är intresserad av mat, hälsa och miljö. Intresset kring mat och dess miljö- och hälsopåverkan har aldrig varit så stort i Sverige som nu. Så efter 2015 års succé arrangeras festivalen i år igen.

När?! På lördag, den 20 augusti, kl. 11 till 17 i Norra Latins Trädgård i Stockholm. Obs! Fri entré!

matologi

Arrangörerna beskriver eventet som ett tillfälle för att sprida kunskap om hur vi som konsumenter kan göra  bättre och mer medvetna val kring de livsmedel vi väljer, hur vi kan använda vår världs resurser på ett hållbart sätt och hur mat, hälsa och miljö hänger samman.

Flera matproducenter kommer att samlas för att visa, berätta mer om och sälja sina närproducerade specialiteter. På matmarknaden kan besökarna botanisera bland produkter, prata om produktionen, provsmaka och självklart köpa den slutgiltiga produkten!

Det kommer hållas flera intressanta diskussioner mellan kockar och forskare från SLU. Kökschefen Frida Ronge kommer samtala med Carl Brunius, forskare vid SLU om svenska alger och dess hälsoaffekter. Carl forskar i sambandet mellan mat och hälsa genom att undersöka hur olika livsmedel påverkar vår metabolism och hur det i sin tur påverkar riskfaktorer och sjukdomstillstånd.

frida

Kocken Karl Ljung med många års erfarenhet inom restaurangbranschen, samtalar med forskare Anna Wallenbeck om myter om kött.

karl

Krögaren Sally Voltaire från populära restaurangen Sally Voltaire & Systrar, kommer ha samtal med forskare Mattias Eriksson, vars forskning fokuserar på hur en hållbarare livsmedelskedja kan uppnås genom mindre matsvinn.

sally

Varför inte ta med hela familjen och besök festivalen? Flera aktiviteter kommer även finnas för barn , bl a en tipspromenad som tar med barnen och föräldrarna genom forskartälten på ett lättillgängligt och intresseväckande sätt. I Barnens tält får man lära sig hur gräs blir mjölk och hur säd blir bröd. Barnen får ta del av pyssel, får lära sig vilka uppgifter en skördetröska och andra maskiner har på bondgården och sist men inte minst – delta i roliga tävlingar såsom ”Gissa bajset” och ”Gissa maten”!

Läs mer här om Matologi!

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00