Vi vet, det är väl egentligen inte rabarbersäsong längre. Men eftersom det hos många av oss fortfarande finns en hel del rabarber som växer i trädgården så bjuder vi ändå på denna saftig rabarberkaka. Receptet kommer från Monicas svärmor. När Monica frågade om receptet fick hon som svar  ”Jaa, typ 50 g smör och så lite socker och mjöl. Sen typ 3 stora rabarberstänger.” Inga av oss två är särskilt bra på att följa andras recept MEN när det gäller bakverk så brukar vi inte våga chansa utan följer recepten slaviskt. Så all ära till svärmor Kristina som vågar ”free-base:a” en kaka på detta vis…

Rabarberkaka

Rabarberkaka

Rabarberkaka

.

Svärmors rabarberkaka

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g smält smör, avsvalnat
1/2 dl mjölk

3 stora rabarbertjälkar
1 tsk kanel
2 tsk strösocker

ca 2 dl florsocker
lite vatten

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form.

Vispa ägg och socker.  Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten varvat med mjölken och det smälta smöret. Rör till en slät smet.  Häll upp i formen

Skölj och skär rabarbern i bitar. (De behöver bara skalas om skalet är väldigt tjockt och träigt.) Fördela rabarbern ovanpå smeten. Strö över kanel och socker. Grädda i mitten av ugnen i 30 – 40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.  Låt kakan kallna och stjälp sedan upp den på ett fat.

Blanda florsocker med lite vatten till en trögflytande glasyr. Ringla över kakan.

.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..