ANNONS

Rabarber- och fläderkompott med honungsbräck och yoghurtsgrädde

/

Det har regnat hela natten och forsätter även nu på morgonen här i Stockholm. Vi får hoppas att det betyder att midsommarvädret blir betydligt bättre. Ni har kanske börjat fundera på vad ni ska laga, speciellt till dessert. Varför inte skippa den klassiska jordgubbstårtan och göra den här urgoda rabarber- och fläderkompotten med honungsbräck och youghurtgrädde? (Både rabarberkompott och honungsbräck kan göras dagen innan.)

Ha en skön helg!

rabarberkompott

Foto: Ulrika Ekblom
(Rabarberkompotten är  glasen längst fram i bild.)


Rabarber- och fläderkompott med honungsbräck och yoghurtgrädde
ca 4 portioner

ca 300 g rabarber
2 msk vatten
1/2 –1 dl strösocker
1/2 dl outspädd flädersaft
1 vaniljstång
1 msk pressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal

HONUNGSBRÄCK
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
2 msk honung
1 msk sirap
1 tsk bikarbonat

YOGHURTGRÄDDE
1 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk florsocker
1 dl turkisk yoghurt

Smörj en plåt. Koka till honungsbräcket upp socker, vatten, honung och sirap i en st.rre kastrull – när man tillsätter bikarbonaten bubblar karamellen upp och blir tre gånger så stor. Pensla bort socker från kastrullens sida med en blöt pensel. Låt sockerlagen koka utan omrörning tills den är karamellfärgad (160 grader). Var försiktig så den inte blir bränd. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner bikarbonaten. Blanda snabbt och väl, och häll sedan ut massan på plåten. Låt svalna och stelna helt. Krossa sedan bräcket i mindre bitar.

Skala rabarbern om skalet är träigt. Skär den i mindre bitar. Blanda vatten, socker och flädersaft i en kastrull tillsammans med rabarbern.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången. Koka upp och låt småputtra tills rabarbern är mjuk. Rör om så att den mosas. Tillsätt citronsaft och skal. Låt svalna, ta upp vaniljstången och ställ kompotten i kylen för att kallna.

Vispa grädde, vaniljsocker och florsocker. Blanda med yoghurten. Häll upp kompotten i skålar. Toppa med yoghurtgrädde och strö över lite krossad honungsbräck.  Obs! Spara det som blir över och ät som godis!

Recept och bild kommer från vår kokbok ”Till bords med systarna Eisenman”  och är en perfekt present att ge bort ifall ni är bortbjudna på midsommar! 🙂

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00