Bucatini aglio e oli0 med grillad bläckfisk

Idag bjuder vi på ett recept som var med i ett nummer av Elle mat och vin förra sommaren. Vi vet, det är inte sommar ännu men det här receptet funkar året om.

 

Pasta med bläckfisk

Foto Ulrika Ekblom

.

Bucatini aglio e oli0 med grillad bläckfisk

4 portioner

400 g bläckfisk
ca 5 dl mjölk

 Marinad
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
½ dl färskpressad citronsaft
rivet skal från ½ citron
½ tsk salt
1/4 tsk svart peppar

1 ½ dl olivolja
1 – 2 röda chili
4 vitlöksklyftor
ca 1 dl finhackad persilja
rivet skal från ½ – 1 citron
salt och peppar
4 portioner okokt bucatini alt spaghetti

 

Rensa bläckfisktuben och dra bort brosket (om det inte redan är gjort). Skär tuben i skivor. Lägg ner bläckfisken i mjölken och låt dra i 1 – 2 timmar.

Gör marinaden genom att kärna ur och finhacka chilin. Finhacka vitlöken. Blanda chili och vitlök med övriga ingredienser till marinaden.

Skölj bläckfisken i vatten, låt rinna av och blanda sedan med marinaden.

För att göra pastan: kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken.

Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av vattnet när pastan är dente. (Spar 4 msk av kokvattnet när spaghettin är klar)

Under tiden, värm oljan i en stekpanna. Tillsätt chili och vitlök och fräs över låg värme i några minuter tills att vitlöken precis börjar få lite färg. Var försiktig så att det inte bränns. Tillsätt det sparade kokvattnet och blanda sedan med pastan. Rör ner persilja och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Fräs bläckfisken snabbt i en het grill- eller stekpanna i 1- 2 minuter. Smaka av med salt och peppar, blanda ner i pastan och servera direkt.

 

 

.

 

 

.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..