ANNONS

Äggröra i skal

/

agg

Ägget. Det är kanske en av våra mest mångsidiga råvaror som passar till det mesta och som används i matlagning världen runt. Och ägg, i alls dess former, hör självklart påsken till. Nu när påskhelgen börjar med flera dagars ledighet och sovmorgnar, passa då på att lyxa till det med äggröra i skal med grädde och löjrom. Den passar även himla bra som förrätt till påskmiddagen!

Det finns en anledning till varför man så starkt förknippar ägg med påsken – den största kristna högtiden.  Förutom att ägget är en symbol för återfödelse och liv var det praktiska skäl som låg till grund för att ägget hör påsken till. Ägget var en av de maträtter som man inte fick äta under den 40 dagar långa fastan. Eftersom hönsen påbörjade årets äggvärpande vid ungefär samma tid som fastan inleddes, fanns det ovanligt mycket ägg kvar när fastan var över. Det vill säga på påskafton. Så nu vet ni det! 🙂

Äggröra i skal
12 stycken

12 ägg
25 g smör, smält och avsvalnat
salt och peppar
1 dl vispgrädde
ca 50 g löjrom eller annan rom
kryddgrönt till garnering

Knäck försiktigt toppen på äggen och skala bort ungefär en tredjedel av skalet. Häll ut 10 ägg i en skal men spara 12 tomma äggskal.

Vispa äggen lite lätt och blanda med det smälta smöret. Smaka av med salt och peppar.

Ställ de tomma äggskalen i äggkartongen och fyll dem med äggblandningen. Ställ kartongen i en stor kastrull eller två mindre och fyll med vatten så att det nästan när upp till kanten av äggen utan att de fylls med vatten. Koka upp vattnet och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills äggen börjar stelna. Rör om försiktigt i äggen lite då och då. Låt svalna något.

Vispa grädden. Ställ äggen i äggkoppar. Lägg en klick grädde och lite löjrom i varje ägg och garnera med kryddgrönt.

Servera direkt.

Tips! Grädden (som ska smälta något) kan uteslutas om äggen ska stå framme en stund eller om det är många ägg som ska serveras direkt.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00