ANNONS

Polenta-, citron- och mandelkaka

/

I helgen skulle några vänner komma förbi på fika.  Samma morgon insåg jag (Monica) att jag hade ätit upp all fikabröd som jag hade i frysen (min ursäkt är att jag ammar och behöver extra energi i form av sötsaker…).  Det blev att snabbt göra en genomgång av vilka ingredienser som jag hade hemma – och till min glädje insåg jag att hade precis det som behövdes för att baka en kaka som finns med i vår första bok Två systrars söta men som jag inte hade bakat på flera år – nämligen Polenta-, citron- & mandelkaka.

Denna kaka åt jag för första gången när jag besökte en vingård i Toscana. Vinodlarens fru vägrade vänligt men bestämt att dela med sig av receptet. Det tog mig åtskilliga försök att återskapa det, men jag lyckades till slut. Och när jag bakade den nu denna gång så lyckades jag t om förbättra den ytterligare. Jag hade nämligen inte tillräckligt med smör hemma så jag tillsatte lite olivolja istället. Dessutom hade jag lite kanderade citronskal i sirap som jag ringlade över kakan.  Så. Gott.

Polenta-, citron- & mandelkaka

Kakan är även god utan citronsirapen – om man inte orkar göra den!

2 1/2 dl skållad och skalad mandel
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
1 1/2 dl polentagryn
1/2 dl olivolja
1 tsk rivet citronskal
2 msk citronsaft

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.

Hacka mandeln i matberedare till en fin massa.

Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop med äggblandningen tillsammans med mandel, polenta, olivolja, citronskal och citronsaft. Blanda till en slät smet.

Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna under formen.  Vill man ringla över lite kanderad citronsirap gör man det medan kakan fortfarande är varm.

Kanderad citrusskal- och sirap

2 citroner (eller 3 lime, 1 apelsin eller 1 grapefrukt)
1 dl socker
2 dl vatten
1 msk ljus sirap

Skölj frukten. Skär av skalet i långa tunna remsor med vass kniv. Undvik att få med den vita beska delen. Skär sedan remsorna i smala strimlor.

Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka i 5 minuter. Sila bort vattnet. Upprepa detta 3 gånger.

Koka socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull över låg värme till en lag. Tillsätt skalen och låt koka, fortfarande över låg värme, i ca 15 minuter eller tills lagen tjocknar.

Ta kastrullen från värmen och låt lagen svalna. Skalen kan förvaras i sockerlagen i kylen tills de ska användas. Antingen kan skalen ätas som de är eller doppas i strösocker. Sirapen är utmärkt att smaksätta drinkar
med eller ringla över desserter eller kakor.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00