ANNONS

Potatisbonanza

/

Häromdagen fick jag (Monica) smakprov på en ny sorts korv som heter ”Korvish” (som innehåller 45% grönsaker) från Scan. Eftersom jag vill gärna äta mindre kött till vardags tänkte jag att jag måste prova den – och blev plötsligt sugen på tunnbrödrulle. Medan jag stod och skalade potatis för att göra potatismoset började jag fundera på vilken mångsidig grönsak potatisen är – och billig dessutom!  Man skulle i princip kunna äta potatis varje dag i veckan utan att tröttna. Har dessutom hört någonstans att potatis är den råvaran man kan längst kan överleva på. Kan dock inte stå för om detta är sant eller inte. Skulle du dock vilja testa så kan följande 17 olika tillagningssätt på pärer kanske vara till hjälp – så dör du åtminstone inte av kulinarisk tristess innan du dör av näringsbrist.

POTATIS BOULANGÈRE
Potatis boulangère Foto Ulrika Ekblom

.

KOKT POTATIS

4 – 6 portioner

1 kg potatis
1,5 liter vatten
1,5 tsk salt

Lägg ner potatisen i en kastrull med vatten som täcker potatisen. Tillsätt salt om du kokar potatisen skalad – salt tränger inte igenom när man kokar potatis med skalet på). Koka upp, minska värmen och låt koka under lock. Känn efter med en provsticka när potatisen är mjuk. Häll av kokvattnet. Låt potatisen ånga av utan lock någon minut. Koktider: Vinterpotatis 20-25 minuter. Färsk potatis 10-20 minuter.

.

PRESSAD POTATIS

Följ receptet för att koka potatis (använd en mjölig sort) och pressa sedan igenom en potatispress.

.

RÅSTEKT POTATIS

ca 4 portioner

ca 10 medelstora vinterpotatisar
ca 25 g smör
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
ev 1 tsk dragon, basilika eller lite mindre vitlökspulver

Skär potatisen i tunna skivor eller små tärningar. Smält smöret i en stekpanna tills den är ljusbrun. Lägg ner potatisen och stek tills den får lite färg. Tillsätt salt, peppar och eventuellt någon kryddsättning. Stek sedan vidare på låg värme tills potatisen är mjuk.

.

POTATISMOS

ca 4 portioner

1 kg mjölig potatis
2 – 2 1/2  dl mjölk eller grädde
25 g msk smör eller margarin
salt och peppar

Skala och koka potatisen mjuk (se recept ovan). Häll av vattnet och låt ånga av några minuter. Pressa potatisen genom en purépress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Tillsätt mjölk/grädde och lägg i en klick smör. Rör moset slätt och poröst. Smaka av med salt och peppar.

.

POTATISSTOMP

ca 4 portioner

1 kg mjölig potatis
ca 25 g msk smör eller margarin
salt och peppar

Skala och koka potatisen mjuk (se recept ovan). Häll av vattnet och låt ånga av några minuter. Krossa potatisen försiktigt med en gaffel (det ska inte bli mos!). Tillsätt smör. Rör om och smaka av med salt och peppar.

.

POTATISSTOMP MED BROCCOLI OCH BLOMKÅL

4 – 6 portioner

600 g mjölig potatis
250 g blomkål
250 g broccoli
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten purjolök
2 msk olivolja
50 g smör
salt och svartpeppar

Skala potatisen. Skär blomkålen och broccolin i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och skiva purjolöken. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka blomkål och broccoli mjuka i lättsaltat vatten i en annan kastrull – potatisen tar lite längre tid att koka. Sila bort vattnet. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna i några minuter. Tillsätt purjolöken och fräs i ytterligare några minuter tills purjolöken börjar bli mjuk. Lägg ner potatis, broccoli och blomkål tillsammans med smöret. Mosa försiktigt med till exempel en potatisstöt, men inte för mycket – det får gärna vara lite större bitar kvar. Smaka av med salt och peppar.

.

POTATISGRATÄNG

4 – 6 portioner

1.5 kg potatis – av fast sort
3 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
salt och peppar

Värm ugnen till 180°.

Skär potatisen tunt. Skala och skiva vitlöken.

Fräs vitlöken i olja en liten stund i en tjock bottnad kastrull. Häll i grädde och mjölk och låt blandningen koka upp. Lägg i potatisen och smaka av med salt och peppar. Låt potatisen sjuda under omrörning till blandningen tjocknar något.

Häll upp allt i en ugnsfast form. Grädda sedan gratängen i 30–40 minuter. Känn med en sticka om potatisen är färdig. Lägg på lite folie om den börjar få för mycket färg.

.

UGNSBAKADE POTATISKLYFTOR

ca 4 portioner

ca 1 kg fast potatis
2-3 msk olivolja
salt
eventuellt 1 tsk rosmarin eller timjan

Värm ugnen till 200 grader. Skär potatisen i klyftor. Sprid ut på en bakplåt, ringla över olivolja och strö över lite salt. Strö eventuellt ut kryddor över potatisen. Rör om. Rosta i ugnen i 30-40 minuter eller tills klyftorna är gyllenbruna.

.

”DOUBLE BAKED” POTATIS MED GRÄSLÖK & MAJS

8 halvor

4 bakpotatisar
ca 2 dl majskorn
1 1/2 dl gräddfil
2 msk hackad gräslök
100 g riven lagrad ost
salt och svartpeppar

Värm ugnen till 225 grader. Skrubba potatisarna och pricka dem runtom. Baka dem mitt i ugnen i 45-60 minuter (beroende på storlek) eller tills de är mjuka. Låt svalna något.

Sätt ugnen på grill.

Dela potatisarna på längden och gröp försiktigt ur innanmätet i en skål. Blanda med majs, gräddfil, gräslök och en tredjedel av osten. Smaka av med salt och peppar.

Fyll potatisskalen med potatisröran och strö över resten av osten. Grilla i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten är gyllenbrun. Håll koll så att de inte blir brända.

Tips! Prova att smula ner knaperstekt bacon i potatisröran! Det går även bra att utesluta majs.

.

POMMES FRITES

ca 4 portioner

6 bakpotatisar
ca 1 ½ liter jordnötsolja
eller frityrolja
salt och svartpeppar

Skala bakpotatisen. Skär den på längden i stavar, knappt 1 cm tjocka. Låt dem ligga i kallt vatten i cirka 1 timme. Byt vatten efter halva tiden. Koka upp nytt lättsaltat vatten i en stor kastrull och lägg ner potatisen. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Häll av vattnet, låt ånga av och lägg potatisen på ett galler. Låt stå i kylen i minst 30 minuter.

Värm frityroljan till 130 grader i en tjockbottnad kastrull. Lägg ner några potatisstavar i taget och fritera dem i cirka 5 minuter. De ska mjukna lite men inte få färg. Låt rinna av på hushållspapper och fortsätt att fritera resten i omgångar. Håll koll på oljans temperatur. Lägg den friterade potatisen på ett galler och låt stå i kylen i minst 30 minuter.

.

POTATISCHIPS
ca 1 liter

ca 500 g fast potatis
1 liter rapsolja till fritering
flingsalt

Skiva potatisen flortunt på mandolin, i matberedare, på rivjärn eller med en vass osthyvel.

Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till cirka 180 grader. Fritera potatisskivorna i omgångar tills de är gyllenbruna och knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över vanligt salt, flingsalt eller smaksatt salt.

.

POTATISFONDANT

ca 4 portioner

2 bakpotatisar
150 g smör
1 msk olivolja
1–2 dl hönsbuljong
2 vitlöksklyftor
3 kvistar timjan
salt och svartpeppar

Skala potatisen och skär varje potatis i två skivor som är 3 cm tjocka. Stansa eller skär ut en rundel i varje skiva. Salta och peppra på båda sidor. Skala och skiva vitlöken. Smält smöret i en gjutjärnspanna (eller en annan stekpanna som tål ugnsvärme) tillsammans med olivoljan. Lägg ner potatisen och stek tills den är gyllenbrun, cirka 5 minuter på varje sida. Lägg ner vitlök och timjan och häll på buljongen. Var försiktig så att det inte skvätter. Buljongen ska nå halvvägs upp på potatisen. Ställ in stekpannan i ugnen och låt den stå i cirka 30 minuter. Känn efter med en sticka om potatisen är genomkokt.

.

POTATIS BOULANGÈRE

4 – 6 portioner

ca 1 kg potatis
2 gula lökar
50 g + 1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad rosmarin
5 dl varm kalvbuljong
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Skala och skiva potatisen tunt. Lägg skivorna i kallt vatten. Skala och skiva löken. Hyvla 50 g smör. Smält 1 msk smör i en stekpanna och fräs lök, pressad vitlök, timjan, rosmarin och lagerblad tills löken är mjuk. Salta och peppra. Häll av vattnet från potatisen och torka den. Varva lök, potatis och smör i formen och avsluta med att hälla över den varma buljongen. Baka i ugnen i 45–60 minuter. Ös potatisen med lite av buljongen några gånger mot slutet. Lägg på lite aluminiumfolie om löken börjar bli bränd.

.

POTATISPLÄTTAR

ca 30 stycken

300 g potatis, kokt, skalad och pressad
1/2 dl dl vetemjöl
3 ägg
1/2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
smör till stekning

Blanda den pressade potatisen med mjölet och tillsätt äggen ett i taget. Blanda i grädden. Smaka av med salt och peppar. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i några klickar smet, cirka 1 msk per plätt. Grädda plättarna gyllenbruna på båda sidor.

.

RÖSTI

ca 4 portioner

ca 600-700 g fast potatis
1/2-1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
ca 1 msk smör
ca 1 msk olivolja

Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Blanda med salt och krama ur överflödig vätska. Värm smör och olivolja i en stekpanna. Forma potatisen till tunna plättar. Stek plättarna gyllenbruna och frasiga på båda sidor.

.

POTATISSALLAD MED ÄPPLE OCH SELLERI

ca 4 portioner

800 g färskpotatis, kokt och avsvalnat
1 grön äpple, urkärnad och tärnad
2 selleristjälkar, skivade
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1 tsk äpplecidervinäger
½ tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
½ finhackad dill
salt och peppar
finhackad dill till garnering

Halvera potatisarna. Lägg i en bunke med äpple och selleri. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, vinäger, senap, honung och dill. Blanda ihop med potatisen, äpplen och sellerin. Smaka av med salt och peppar. Garnera med dill.

.

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA

ca 4 portioner

2 medelstora potatisar (mjölig)
1 lök
1 vitlöksklyfta
1/2 purjolök
2 msk olivolja
8 dl höns – eller grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
salt och peppar
1 citron

Skala och skär potatisen i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa, skölj och skiva purjolöken.

Fräs lök och vitlök i olivolja. Tillsätt potatis och häll på buljong. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Tillsätt grädde och koka upp, mixa soppan slät. Koka upp igen och smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Kyl ner soppan. (Kan även ätas varm).

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00