ANNONS

Smakprov ur nya boken – Konserverade citroner

/

Vi jobbar på för fullt med nya boken. På fredag ska vi plåta omslaget och det är mycket att fixa inför det –  en vägg ska målas, hylla ihopmonteras, kläder inköpas och ripa hittas. Det ska bli riktigt roligt att plåta detta omslag och jag (Monica) känner på mig att det kommer bli riktigt bra – men det är som sagt ett rätt stort projekt att få till det.

Så länge tänkte jag att ni kan få ett litet smakprov ur boken. Häromdagen när jag rensade kylskåpet hittade jag längst bak, gömd bakom en massa ketchupflaskor (Henrik tror alltid vi har slut på ketchup och köper typ en flaska varje gång han handlar….), en burk med konserverade citroner som jag gjorde i somras.

Konserverade citroner används i bland annat indisk och sydostasiatisk matlagning men är kanske mest känd för dess användning i Marockanska tagines. Vissa föredrar att använda endast skalet (dock ska hela citronen konserveras) medan andra använder både skal och fruktkött.

Konserverade citroner

Denna bild är tagen precis när citronerna har packats ner i burken.

KONSERVERADE CITRONER

Valfri mängd citroner
1 msk salt per citron
saft från ca 1 – 2 citroner

Skrubba rent citronerna. Skär bort den lilla hårda delen där stjälken har suttit. Skär, från andra änden, ett kryss i citronen utan att skära igenom helt. (Du ska få fyra klyftor som sitter ihop nedtill).  ”Fyll” varje citron med 1 msk salt. Tryck ner citronerna i en burk så att det är tätt packade. Tryck ner på dem så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt. Fyll på med citronsaft från 1 citron. Sätt på ett lock och låt stå över natten i rumstemperatur. Tryck ner på citronerna lite igen så att de släpper ifrån sig ännu mera saft. Repetera varje dag i 3 dagar. Om inte citronerna är helt täckta av saft vid det här laget kan man tillsätta ytterligare pressad citronsaft. Ställ i kylskåpet. Citronerna är klara att använda efter 3 – 4 veckor.

Tips 1: Smaksätt med några korianderfrön, ett lagerblad, en kanelstång eller en chilifrukt – eller en kombination av flera.

Tips 2: För en mindre saltsmak och för att framhäva citronens sötma kan man skölja eller förvälla citronen när de är färdigkonserverade.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00