ANNONS

Cajun-friterade ostron

/

Receptet vi bjuder på här är perfekt för en ”ostron-nybörjare”. De är nämligen friterad à la New Orleans style. Här får man ta det av smaken utan att behöva uppleva den något speciella konsistensen av ett rått ostron.  Eftersom det går åt rätt stor mängd rekommenderar vi att man försöker få tag på frysta ostron (som är redan tagna ur sitt skal). Det är billigare och man slipper besväret med att öppna dem.  Tydligen är det så att den vanligaste anledningen till ett besök på akuten på ett fransk sjukhus är skador pga ostronöppning…. Frysta ostron kan man enklast hitta i asiatiska livsmedelsbutiker.

Friterade ostron med dipsåser

Cajunfriterade ostron
24 st

Dessa ostron serverar vi med två olika dippsåser men prova också gärna att göra en Po´boy macka – bred ut tartarsåsen på en baguette tillsammans med lite sallad och de friterade ostronen.

24 ostron
Cajun kryddblandning (se nedan)
3 dl majsmjöl
5 dl frityrolja eller matolja

Cajun kryddblandning
1 tsk paprika
1 tsk vitlökssalt
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk vitpeppar

Tartarsås
2 dl majonnäs
3 msk bostongurka
1 msk citronsaft
1 ½ tsk dijonsenap
2 tsk hackad persilja

Cocktailsås
2 dl ketchup
3 msk riven pepparrot
2 msk färskpressad citron
3-4 droppar Tabascosås

Blanda ingredienserna till såserna. Om man använder färska ostron – öppna dem och lossa försiktigt på ostronköttet. Skölj noggrant i kallt vatten. Låt vattnet rinna av. Om man använder frysta ostron – låt tina och rinna av.

Rör ihop kryddorna till Cajun kryddblandningen och blanda med majsmjölet. Häll krydd- och mjölblandningen i en mindre plastpåse. Lägg ner ostronen i plastpåsen och skaka om ordentligt så att alla ostronen täcks av paneringen.

Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 180 grader. Om man inte har en digital termometer kan man kontrollera att oljan har rätt temperatur genom att lägga ner en bit bröd i oljan. Oljan är lagom varm om brödet blir gyllenbrunt efter ca 15 sekunder. Fritera ostronen några åt gången i ca 1 minut eller tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera direkt med tartarsås och cocktailsås.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00