ANNONS

Ta vara på julbordets rester!

/

God fortsättning! Vi har en mor som älskar rester. Hon vägrar att slänga mat. Blir det 1/2 dl mjölk kvar i glaset ställs det i kylskåpet. Hon har nog ärvt det från sin egen mor som en gång var på besök hemma hos oss och smakade på kattmaten i kylskåpet i tron att det var gårdagens middagsrester.

Hur som helst. Det finns ett undantag till denna besatthet av rester och det är när det gäller julmaten. Vår mor vägrar ha rester från julbordet. Detta resulterar i ett noggrann uträkning av hur mycket alla kan tänkas äta.  Under åren har det ibland bara varit vi två och vår mor och då har det minsann inte köpts en hel skinka utan endast några skivor. Och Gud förbjude att vi skulle koka en endaste potatis för mycket. Men för er som inte vill sitta och slåss om den där sista köttbullen ( utav ynka 10) utan vill gärna slå på stort med ett överdådigt julbord – här får ni nu lite tips på vad ni kan göra med resterna!

PYTTIPANNA
Det självklara är ju att göra pyttipanna med resterande potatis, köttbullar, prinskorvar, samt övrigt kött. Rödbetssalladen får ersätta de inlagda rödbetorna och ägg har ni också säkerligen några kvar.

SPAGHETTI MED TOMATSÅS OCH KÖTTBULLAR
Koka upp en enkel tomatsås och släng ner köttbullarna. Servera med spaghetti – som en sann Lady & Lufsen måltid.

CROQUE MONSIEUR
Toppa en skiva bröd med senap, skinka, och ost och släng in i ugnen. Lägg på ett stekt ägg så får ni en Croque Madame. För att vara lite trendig kan man även lägga på lite grönkål.

SPAGHETTI CARBONARA
Man kan också ta till vara på julskinkan, ägg och senap genom att skära skinkan i små tärningar och steka. Koka upp spaghetti, häll av vattnet, knäck ner en äggula, häll på lite grädde och rör om. Smaksätt med senap, salt och peppar. Toppas med skinkan och lite riven ost. Även här kan man tillsätta grönkål.

BAKAD POTATIS
Blanda räkor, kokta ägg och finhackad lax med créme fraiche, majonäs, hovmästarsås och dill.  Snitta den färdigbakade potatisen och fyll.

FRITTATA
Ni som har följt oss på bloggen ett tag vet att vi älskar Frittata – just för att det är ett utmärkt sätt att ta vara på rester. Man tar och tärnar upp några kokta potatis, blandar med ägg och smaksätter med i princip vad som helst: ost, lax, skinka, köttbullar, prinskorvar, grönkål. Häll upp i en ugnsform eller gjutjärnspanna och grädda i ugnen .

TACOS OCH TORTILLAS
Dra loss köttet från revbenspjällen och strimla. Servera i tacoskal eller tortillabröd tillsammans med rödkål som du snabbt picklar genom att blanda med lite socker och ättika. Eller helt enkelt toppar med överbliven rödkålsallad.

PIZZA
En pizza kan ju i princip toppas med vad som helst från julbordet. Var bara lite kreativ! Testa också att utesluta tomatsåsen och gör en Pizza Bianco med t ex ost och grönkål.

PAJ
Julmaten innehåller massor med goda rester för att fylla en paj – potatis, ost, skinka, lax, grönkål eller varför inte köttbullar?!

SPAGHETTI MED NÖTPESTO OCH GRÖNKÅL
Mixa nötter med en vällagrad ost ( t ex cheddar) tillsammans med lite vitlök och olja till en grynig massa. Fräs grönkålen. Blanda  pesto och grönkål med spaghetti.

SPETT MED KÖTTBULLE, MOZZARELLA, KÖRSBÄRSTOMAT & BASILIKA Gör ett gott tilltugg med att sätta en köttbulle, en bit mozzarella, halv körsbärstomat och ett basilikablad på en tandpetare!

ITALIENSKA FRITERADE RISBOLLAR – Tag överbliven risgrynsgröt (kylskåpskall) och riv ner citronskal, apelsinskal samt lite hackade nötter. Rulla försiktigt till små bollar, doppa först i mjöl, sedan i vispat ägg och till sist i ströbröd. Fritera gyllenbruna i olja.  Prova också att blanda ner saffran i gröten.

giphy

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00