ANNONS

Veckans vegetariska – Ribollita

/

En toscansk kock tar inte sin matlagning med en nypa salt. Dock kan man tro att bagarna göra det. Bakar alltså med endast en nypa salt. För alla som har någonsin varit i Toscana har nog upplevt besvikelsen första gången de har tagit en tugga av toscansk bröd. Toscanskt bröd, med sin frånvaro av salt, är helt smaklöst.  Detta av praktiska anledningar. Under 1100-talet rådde konflikt mellan kuststaden Pisa och Florence i inlandet. Pisanerna, som styrde handeln av salt, införde en hög skatt på saltet. De florentinska bagarna protesterade genom att helt enkelt sluta använda salt i brödet.

En annan anledning sägs ha kommit från att det toscanska köket är ”uppbyggt” av fattiga bönder som var tvungna att vara sparsamma med maten. Salt i bröd drar åt sig fukt vilket gör brödet saftigt – vilket dock innebär att det möglar och blir oätbart. Utesluter man salt blir brödet rätt omgående stenhårt – dock möglar det inte och håller mycket längre. Kockarna tog till vara på detta och det torra hårda brödet utnyttjades i olika rätter för att göra dem både matigare och godare.

Idag är flera av de mest kända traditionella toscanska rätterna just de rätter där brödet är en av huvudingredienserna.  Bland annat Ribollita – som på italienska betyder ”koka en gång till” och är en rustik och mustig soppa. Det finns flera varationer på denna uråldriga toscanska bondrecpept, dock innehåller den nästan alltid dagsgammalt bröd, vita bönor, kål och andra diverse grönsaker.  Vi erkänner dock att vi hädar de uråldriga toscanska traditionerna och tar oss friheten att använda saltat bröd.

Var så god – här kommer veckans vegetariska!

Foto Niklas Larsson

Foto Niklas Larsson

Ribollita
ca 6 portioner

1 rödlök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja
2 morötter
2 selleristjälkar
1 liten savoykål
1 msk timjan
1 burk krossade tomater á 400 g.
1 ½ liter grönsaks- eller hönsbuljong
1 burk små vita bönor á 410 g.
1 dl persilja, finhackad

2-3 skivor dagsgammalt lantbröd
ca 1 ½ dl riven parmesan
persilja till garnering

Skala och hacka rödlök . Skölj och skiva purjolök. Fräs rödlök och purjolök tillsammans med vitlök i olivolja i en stor kastull i några minuter.

Skala morötter och skär i skivor. Skiva selleri och skär kålen i strimlor. Tillsätt morötter, selleri och kål i kastrullen tillsammans med timjan. Rör om.

Häll i krossade tomater och buljong. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter.

Tillsätt vita bönor och låt sjuda i ytterligare några minuter. Rör ner persilja och smaka av med salt och peppar.

Skär brödet i små fyrkanter. Lägg brödet i botten på 4 skålar. Häll upp soppan och garnera med riven parmesan och persilja.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00