Palsternackssoppa toppad med smörstekta kantareller

Hej på er denna måndag! Idag är det grått och blåsigt här i Stockholm… Så då tänkte vi bjuda er på en värmande palsternackssoppa toppad med kantareller som veckans vegetariska! För många är decembermånad en rätt stressig månad med allt som ska fixas och hinnas med innan jul. Så passa på att göra en dubbelsats av soppan och frys in så har ni en snabb och god middag när tiden är knapp.

 

palsternackssoppa


Palsternackssoppa med smörstekta kantareller och
grillat surdegsbröd med tomat, ruccola olivolja, pecorino
ca 4 portioner

ca 600 g palsternacka
ca 300 g potatis
1 gul lök
2 msk olivolja
ca 1,2 liter grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
75 g trattkantatreller
1-2 msk smör
salt och peppar
gräslök till garnering


surdegsbröd

körsbärstomater, skivad
ruccola
flingsalt & svartpeppar
olivolja
pecorino

 

Skala och skär palsternacka och potatis, och skär i mindre bitar. Skala och finhacka lök. Fräs lök i olivoljan i några minuter i en kastrull. Tillsätt potatis och palsternacka, och låt fräs i några minuter. Häll på buljong, koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter, eller tills potatisen är genomkokt. Kör soppan slät i matberedare eller med mixerstav. Häll tillbaka i kastrullen, rör i vispgrädde och värm. Smaka av med salt och peppar.

Hacka kantarellerna och fräs i smör en stekpanna tills de är klara. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med kantarellerna och hackad gräslök.

För att göra mackan: Rosta skivor av surdegsbröd, toppa med körsbärstomater och ruccola. Ringla över lite god olivolja, strö över salt och peppar och riv pecorino ovanpå!

 

.

 

LOADING..