ANNONS

Southern Pecan Pie

/

Nu på torsdag är det Thanksgiving dvs ”Tacksägelsedagen”, den största och viktigaste helgen i USA. Helt oberoende av religion är det den dagen då familjer träffas för att äta en enorm och överflödig ( i sann amerikansk anda) måltid bestående av helstekt kalkon med diverse tillbehör och som avslutats med söta desserter bestående av bl a pumpapaj och pekannötspaj.

Traditionen är lika gammal (eller snarare kanske lika ung) som USAs historia. När de första pilgrimerna anlände till Amerika var de många av dem som inte överlevde det första året, då många av de frön av olika grödor de hade med sig inte klarade den brutala vintern. Nybyggarna hade inte klarat sig om de inte hade varit för indianerna, som introducerade dem till de lokala råvarorna samt visade dem hur de skulle fiska och jaga. År 1621 – ett år efter de första nybyggarna hade anlänt på The Mayflower- firade de den första tacksägelsemiddagen då indianerna bjöds in som hedersgäster. Dock dröjde det till 1863 tills Thanksgiving blev en officiell högtid – stiftad av självaste Abraham Lincoln.

Idag bjuder vi på vårt recept på en riktig söt, seg och tillfredställande  ”Southern Pecan Pie” med smak av rom!

Pekannötspaj thanksgiving

Foto Helen Pe

Southern Pecan Pie

Mördeg
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
3 dl vetemjöl
5 msk strösocker

Fyllning
2 dl strösocker eller farinsocker
3 msk lönnsirap eller mörk sirap
100 g smält smör
2-3 msk mörk rom
1 tsk vaniljsocker
ca 5 dl pekannötter

Värm ugnen till 200 grader.

Rör ihop smör och äggulor till mördegen. Blanda sedan i mjöl och socker.  Tumma ut degen i en låg pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda i ca 10 minuter.

Under tiden, gör fyllningen genom att rör ihop socker, sirap, smör och rom i en kastrull. Sjud över svag värme i några minuter. Det får inte koka. Ta från värmen och tillsätt vaniljsocker och sedan pekannötterna.

Bred ut fyllningen i det halvgräddade pajskalet. Ställ in pajen i ugnen och grädda i ytterligare ca 15 minuter.

Låt pajen svalna helt. Servera med vaniljglass eller grädde!

Receptet kommer från vår kokbok ”Två systrars söta”.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00