Coq au vin blanc

Hej fina fredag! Dagens recept är en Coq au vin blanc – en gryta som härstammar från det rustika franska bondköket. Förr i tiden hade man som sed att hålla tuppen levande så länge som möjligt så att den hann fylla sin uppgift som avlare. Detta resulterade i segt kött när tuppen väl slaktades. Lösningen blev då att möra köttet genom att sjuda det i vin på låg värme under lång tid. Därav rätten coq au vin där tupp sjuds i vin – vanligtvis ett rött från Bourgogne. Det finns även regionala variationer av rätten där till exempel rieslingvin eller champagne används.  Här har har vi valt att använda ett torrt vitt vin.

Oroa dig inte att du måste ut och hitta en tupp. Nu för tiden är det vanligaste att använda kyckling!

Foto Niklas Larsson

Foto Niklas Larsson

Coq au vin blanc
ca 4 portioner

1 färsk kyckling (ca 1.2 kilo)
2 schallotenlök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 selleristjälk
1 msk olivolja
2 msk smör
1 msk vetemjöl
5 dl torrt vitt vin
5 dl hönsbuljong
4 timjankvistar
1 lagerblad
200 g rökt sidfläsk i grova strimlor
10 pärllökar
200 g färska champinjoner

 

Dela kycklingen i 6-8 bitar och krydda med salt och peppar. Skala löken och halvera dem. Krossa vitlöken. Skala moroten och skär den i bitar. Skiva sellerin.

Värm oljan och smöret i en gryta. Bryn kycklingbitarna tills de blir jämn gyllenbruna. Ställ kycklingen åt sidan.

Lägg i löken, morötterna och sellerin i grytan och fräs tills de mjuknar. Strö mjölet över grönsakerna och rör om ordentligt. Tillsätt vin, buljong och kryddor. Lägg tillbaka kycklingen i grytan och låt koka upp. Sjud sedan under lock på låg värme i ca 1 ½ timme.

Under tiden grytan sjuder, stek fläsket knaprigt och lägg det på ett hushållspapper för att rinna av.

Skala pärllökarna och halvera dem. Skär champinjonerna i fyra delar. Stek lökarna och champinjonerna var för sig i fettet som är kvar i stekpannan tills de är gyllenbruna. Ställ åt sidan.

När grytan har sjudat klart, ta försiktigt ur kycklingbitarna och ställ åt sidan. Sila av vätskan men spar den och häll tillbaka den i stekgrytan. Tilsätt kycklingen igen tillsammans med fläsket, pärllöken och champinjonerna. Värm upp och smaka av med salt och peppar.

Servera med smörslungad tagliatelle, kokt potatis eller ris.

LOADING..