ANNONS

Örtbaguetter

/

Här bjuder vi på ett (relativt) snabbgjort recept på baguette – gjord på jäst. Den tar bara ca 2 timmar att göra jämfört med surdegsbaguetter som tar flera dagar. Även om vi älskar surdegsbröd tillhör inte det inte alltid vår verklighet att kunna tillägna den tiden åt det som krävs….

Baguette recept

Foto: Ulrika Ekblom

ÖRTBAGUETTER

 4 st baguetter

25 g jäst (1/2 paket)
6 dl vatten
2 tsk salt
1 dl (hårt packade) färska örtkryddor, t.ex. basilika, rosmarin eller timjan, fint hackade
13 – 14 dl vetemjöl

 Några extra örtkvistar till garnering

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet samt salt. Blanda ner kryddorna i degspadet. Rör i nästan allt vetemjöl i omgångar och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och fös försiktigt ihop den lite. Skär sedan degen i 4 bitar. Forma bitarna till 4 längder utan att knåda. Vrid längderna som en spiral och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Gör med en vass kniv några djupa snitt på snedden. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Värm ugnen till 200 grader.

Pensla lite ljummet vatten över baguetterna och dekorera med lite örter. Grädda längderna i ca 8 minuter. Sänk värmen och grädda i ytterligare ca 20 minuter eller tills baguetterna har fått färg. Ta ut baguetterna och låt svalna på ett galler.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00