ANNONS

Köksrenovering

/

Jag (Monica) har tidigare skrivet här på bloggen om vårt husbygge och oj vad det går låååångsamt. Efter att ha ritat klart huset har vi låtit tre olika husleverantörer ge en offert på att bygga den. Just nu måste vi bara bestämma vem som ska får den ”äran” men det är onekligen ett tufft val. Det handlar ju inte bara om priset utan även om vem man känner mest tillit för.

Hur som haver, innan jag har något mer att berätta om på den fronten tänkte jag berätta lite om när vi renoverade köket i vår lägenhet. Egentligen behövde köket inte renoveras – det var bara 2-3 år gammalt och ett helt ok kök från Ikea men för första gången i mitt liv ägde jag mitt boende istället för att bara vara hyresgäst. Vi visste dock att vi så småningom ville flytta till hus så vi bestämde vi oss för göra en ”rimlig” renovering. Dvs inte lägga ner allt för mycket pengar samt göra köket relativt neutralt. Vi ville att köket skulle kännas lika ”modern” efter några år vid en eventuell försäljning.

Eftersom jag i princip lever i köket då jag har det som min arbetsplats var det mycket som skulle tas hänsyn till. Jag prioriterar t ex mycket förvaringsutrymmen samt arbetsytor. Dessutom ville jag ha öppet mellan köket till vardagsrummet så jag enkelt kan kommunicera med familj och gäster. Så det första vi gjorde var att riva ner en del av väggen mellan vardagsrummet och köket – och även en bit bakom köksbänken så jag kan stå och arbeta med insyn i vardagsrummet. Istället för att ha matbord i köket valde vi att endast ha ett matbord i vardagsrummet. I köket ställde vi in två fåtöljer. På morgonen är det mitt favoritställe att sitta och ta en kopp kaffe – och på kvällarna är det alltid någon som sitter där och håller mig sällskap när jag lagar mat.

Ett hett tips om man ska göra en helrenovering av köket är att försöka sälja det befintliga på blocket. Eftersom vi har något av en ”standard” modell på köket som liknar många andra lägenhetskök så lyckades vi sälja hela rubbet – skåp och vitvaror (kyl, frys, ugn, spis, fläkt, diskmaskin etc) till ett ungt par. De lyckades montera upp den i sin lägenhet på exakt samma sätt, förutom att de fick skarva i någon köksbänk. Förutom att man själv slipper ta reda på allt så kan man få en bra slant…

Så här resonerade vi när det gällde resten av köket:

SKÅP
Vi ville ha så många skåp som möjligt. Stommarna köpte vi på Ikea (och även där fick vi hjälp med att rita layouten av köket). Dock köpte vi själva skåpluckorna från Picky Living. Vi ville nämligen inte ha knoppar eller handtag på skåpen. På Picky Living kan man välja andra alternativ som t ex utfrästa grepp eller specialanpassade luckor som är lite längre än själva skåpet så man kan öppna dörren genom att ta tag underifrån. Dessutom kunde man genom att anpassa höjden av själva skåpluckorna få en jämn linje upptill på alla överskåp – vilket kan ibland vara svårt med överskåpen på kylskåp då kylskåp skiljer mycket i höjd.

KÖKSBÄNK
Själva huset vi bor i är byggt på 60-talet så vi tyckte det skulle vara lite roligt att försöka bevara den stilen. Förutom stringhyllor i vardagsrummet så valde vi den klassiska Perstorpsplattan Virrvarr formgiven av Sigvard Bernadotte. Vi gjorde tydligen rätt val då vi upptäckte senare att originalköken i huset hade precis den köksbänken! Kanten valde vi att ha i ek för att matcha ekgolvet. Just nu är det väldigt modernt att lägga köksbänken utan något överhäng – så att den ligger kant i kant med skåpluckan under.  Detta är dolk helt opraktiskt. Tänk på att alltid ha en sådant pass stort överhäng (det räcker med någon centimeter) du kan få in handen under bänken och sopa ner smulor i – annars hamnar allt på golvet.

VITVAROR
Henrik har alltid tjatat om vikten av att all elektronik i huset (tv, stereo etc) ska vara av samma märke. Jag har alltid tyckt att det var lite löjligt. DOCK erkänner jag, att när jag skulle välja vitvaror så tänkte jag själv i de banorna. Jag valde Electrolux. Då får man både kvalité och snygg design.

Kylskåp – Jag älskar mitt kylskåp och frys. Förutom att de skulle kunna rymma ett helt knattefotbollslag så är de sjukt snygga. Själva dörrarna känns som dörrar till ett kylrum i ett restaurangkök. (Jag tror modellen är Electrolux ERF3866AOX.)

Fläkt – Jag valde den enklaste och mest diskreta modellen. Nu när vi ska planera nya köket i huset kan jag tänka mig att kosta på mig lite mer för fläkten och bland annat se till att den är så tyst som möjligt. Jag fullkomligen hatar ljudet av fläkten. Finns nog inget skönare (och då menar jag verkligen ingenting skönare) än tystnaden när man stänger av den.

Ugn – Valde även här en enklare modell (EOB62300X). Blev lite avskräckt av övriga modeller som hade diverse programinställningar för pizza, muffins och pajer. Nu i efterhand ångrar jag dock att jag inte valde en pyrolysmodell – dvs en ugn som rengör sig själv genom att hetta upp till 480 grader och bränner då eventuella rester i ugnen till aska. Det är nämligen inte roligt att skrubba rent en ugn och det är dessutom inte roligt med konstant bränd doft varje gång man använder den. Kan nog dessutom tänka mig att ha två ugnar i nästa kök…

Spishäll – min fina, fina spishäll. Här la jag lite mera pengar för att den helt enkelt är så snygg – och dessutom lite unik i färgen. Jag tror att färgen kallades för ”champagne”. Den är diskret och matchar perfekt den beige/vita köksbänken. Tror dock att den inte finns längre… Enda nackdelen är att när jag var gravid så råkade jag stänga av alt höja/sänka värmen med magen som kom åt ”styrknapparna” stup i kvarten…

Diskmaskin – denna köpte vi faktiskt från Ikea och inte Electrolux. Och även här kommer jag nog kosta på mig en dyrare och bättre diskmaskin. Framförallt känns den lite ranglig – vilket man blir tokig på i längden när man dagligen ska dra och skjuta de där trådhyllorna i diskmaskinen fram och tillbaka.

Diskho – Ursprungligen ville jag ha en porslinsho – men insåg snabbt att jag skulle troligen ha sönder alla mina glas och tallrikar rätt omgående, så det fick bli en vanlig rostfri ho. Många tycker det är bra med dubbelho. Dock valde jag bort det och har istället en stor ho där man kan få ner en hel bakplåt – vilket är väldigt, väldigt skönt, då vi är väl alla överens om att det är nog det tråkigaste som finns att diska plåtar…

Så fort vi har fått bestämt vem som ska bygga vårt hus och fått iväg bygglovsansökan ska jag börja kolla på köket i det nya huset. Vartefter vi ska bestämma de olika ”detaljerna” så ska jag här på bloggen fördjupa mig i varje del och dela med mig av lite tips och inspiration. Stay tuned!

FÖRE RENOVERING

Monica Eisenman köksrenovering

Monica Eisenman köksrenovering

Vinkylen hade inte högsta prioritet och såldes snabbt på blocket.

Monica Eisenman köksrenovering

Monica Eisenman köksrenovering

Monica Eisenman köksrenovering

Monica Eisenman köksrenovering

Så här såg det ut i köket någon vecka innan Eric föddes. Under tiden vi låg på BB kaklades väggen. Jag minns hur jag mitt under värkarna roddade med hantverkare och städfirma  för att försäkra mig om att vi inte skulle komma hem till en byggarbetsplats.  En positiv sak med att vara gravid är att man är oftast respektingivande  – eller så vet de flesta män att man helt enkelt inte ska göra en hormonell och trött preggokvinna arg….

Monica Eisenman köksrenovering

Monica Eisenman köksrenovering

EFTER RENOVERING

Nedan ser ni ett reportage om mitt kök i tidningen Elle mat och vin (Foto Jenny Grimsgård).

Köksrenovering Monica Eisenman

I bilden till höger ser ni den delen av köket där jag oftast stod och jobbade då jag där hade uppsikt över vardagsrummet (och en liten kille som alltid insisterar på att hitta på bus…). I bilden till vänster är min favorit ”inredningsdetalj” i hela lägenheten – en hylla från Bruka Design som jag har fyllt med fina matförpackningar från mina resor runt om i världen eller sådant som jag har fått i present.

Köksrenovering Monica Eisenman

Själva arbetsdelen av köket har jag behållit väldigt ”clean” och rent medan sittdelen vid fönstret har fått vara lite mysigare. Den lilla statyn som står på golvet har jag köpt på Bali och den står där och skrämmer bort onda andar…

Köksrenovering Monica Eisenman

Nedan är tidningen Vårt Nya Kök som gjorde en reportage om mig. Lite märkligt att se sig själv på ett omslag! Mitt nästa mål i livet är att vara med i ett korsord… : )

Köksrenovering Monica Eisenman

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00