ANNONS

Cioppino – fisk och skaldjurssoppa med smak av fänkål och Pernod

/

Är ni som vi när det gäller planering av helgens middagar? Så fort helgen närmar sig, typ onsdag eller torsdag, börjar vi fundera på vad vi ska laga för gott? Här kommer tips på ett recept på en festlig fisk- & skaldjurssoppa med smak av fänkål, Pernod och citron som kräver lite planering och framförhållning av inköp. Till den goda soppan serverar vi en saffransaioli.

Foto: Roland Persson

Foto: Roland Persson


Cioppino

ca 4 portioner

300 g fast vit fiskfilé, t ex torsk, kolja eller marulk
600 g blåmusslor
500 g hjärtmusslor
2 liter vatten
1 dl salt
4 kokta havskräftor
240 g kokta räkor med skal
1 tsk fänkålsfrön
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
1/2 fänkål
2 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
5 dl fiskbuljong
3 dl torrt vitt vin
1/2 dl pernod
2 lagerblad
1 tsk oregano
en nypa chiliflakes
1-2 msk pressad citron
rivet skal från 1 liten citron
några droppar worcestershiresås
salt och peppar


Saffransaioli
1 dl majonnäs
1 dl créme fraîche
1/2 paket saffran (o,25 g)
1 vitlöksklyfta
salt

basilika till garnering
lantbröd till servering

Skär fiskfiléerna i bitar. Salta generöst runtom och ställ åt sidan.

Skrubba blåmusslorna och ta bort ”skägget”. Släng de musslor som inte sluter sig när du knackar på dem. Blanda  1 liter vatten med 1/2 dl salt. Lägg ner hjärtmusslorna och låt dem ligga i ca 15 minuter. Häll sedan bort vattnet och sanden som musslorna har ”spottat” ur sig. Upprepa proceduren. Skölj musslorna noggrant och släng dem som inte sluter sig när du knackar på dem. Skala räkorna.

Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna och mortla dem sedan. Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Ansa och finhacka fänkålen. Fräs lök och vitlök i oljan i en stekgryta eller stor kastrull i några minuter. Tillsätt morot och fänkål och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, vin, pernod, lagerblad, oregano, chiliflakes och malda fänkålsfrön. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 30 minuter.

Rör ihop ingredienserna till saffransaiolin medan soppan kokar.

När soppan är klar, tillsätt citronsaft och -skal. Smaka av med salt, peppar och worcestershiresås. Lägg ner fisk och musslor i grytan. Låt småputtra under lock i ca 4 minuter. Tillsätt räkor och havskräftor och låt puttra i ytterligare 1 minut.

Strö över hackad basilika och servera direkt med saffransaioli och grillat eller rostat lantbröd.

Receptet kommer från vår ”Till Bords med Systrarna Eisenman”.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00