ANNONS

Dinkelfrallor

/

Finns det något som doftar bättre och smakar godare än nybakat bröd? Tror faktiskt inte det. Det var så länge sedan jag (Lisa) bakade bröd och blev sugen då jag hittade en påse dinkelmjöl längst bak i skafferiet. Barnen pratar fortfarande om senaste gången jag bakade bröd (som var flera månader sedan) och tjatar på mig att jag ska göra det igen! Så jag följde receptet på påsen men istället för att göra baguetter, testade jag att göra frallor. Perfekt att frysa in tänkte jag, och ta fram några åt gången. Ja men visst, tror ni att det blev kvar några att frysa in??

Obs! Tänk på att fördegen ska stå i kylen över natten!

Dinkelfrallor
(recept från Saltå Kvarn)

ca 12 frallor eller 4 baguette

Dag 1 – fördeg
250 g dinkelmjöl
2 1/2 dl kallt vatten
15 g jäst

Dag 2
250 g vetemjöl special
3/4 dl vatten, 45 grader
1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk havssalt (det stod 1 tsk i receptet men jag tyckte det behövdes lite mer.)
1 msk honung

Vispa ihop alla ingredienser till fördegen som en trögflytande smet och låt stå i kylen över natten (ca 12 timmar).

fördeg
Fördegen efter kalljäsning.

Tillsätt Dag 2 ingredienserna i fördegen från Dag 1. Blanda till en medelfast deg (den ska vara lite kladdig.)

deg
Degen innan andra jäsning

Lägg ner degen i en oljad bunke och låt jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. Vik försiktig ihop degen 2-3 gånger under jäsningen. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen, med en vass kniv, i 12 bitar och försiktigt, med mjölade händer, forma till bullar (utan att knåda.) Lägg på bakplåt, täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 45 minuter. Under tiden, värm ugnen till 250 grader och ställ in en tom långpanna längst ner.

frallor1
Frallorna innan tredje jäsning.

När bröden jäst klart, snitta med en vas kniv, 2-3 sneda snitt. Sätt in bröden på näst nedersta falsen och häll 1 dl kallt vatten i den varma långpannan. (Akta dig för ångan!) Stäng snabbt dörren för att inte släppa ut ångan. Sänk värmen till 180 grader. Grädda i ca 20 minuter eller tills bröden har gyllene färg och fin, kraftig skorpa.

Låt svalna.

frallor
Barnen blev väldig glada när de kom hem och dessa serverades till kvällens soppa!

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00