Bättre än svärmors bullar

Idag är det kanelbullens dag och vem älskar inte en rykande varm nybakad bulle? Här får ni vårt favoritrecept – ”Bättre än svärmors bullar” – från vår goda vän Veronica. Det vi gillar med dessa bullar är hälften bakar vi med kanel & vanilj och den andra hälften med kardemumma. Mums!

kanelbullar recept


BÄTTRE ÄN SVÄRMORS BULLAR

35-40 bullar

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
12-13 dl vetemjöl

Fyllning till första deghalvan
ca 100 g kylskåpskallt smör
3/4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1-2 msk malen kanel

Fyllning till andra deghalvan
ca 100 kylskåpskallt smör
3/4 dl strösocker
1-2 msk malen kardemumma

1 ägg
blå vallmofrön, pärlsocker eller farinsocker

 

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader, fingervarmt. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.

Blanda i socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Kavla ut den ena i en rektangel, ca 1 cm tjock.

Hyvla över smöret. Blanda socker, vaniljsocker och kanel och strö över. Vik ihop degen på längden och skär den i 2 cm breda strimlor. Snurra och knyt ihop varje strimla och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper.

Kavla ut den andra degbiten likadant. Hyvla över smöret. Blanda socker och kardemumma och strö över. Gör sedan på samma sätt som med den första degen.

Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Strö över vallmofrön, farinsocker eller pärlsocker.

Grädda bullarna i 8-10 minuter. Låt svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..