ANNONS

Grekisk ostbricka med olivkex

/

Vi har blivit lite bekväma vad det gäller middagsbjudningar och tycker inte längre att det är lika roligt att stå och slava i köket för att prestera en 7 rätters middag – eftersom det oftast innebär att det är just i köket vi spenderar hela kvällen istället för att umgås med våra gäster. Nu för tiden försöker vi hålla det lite enklare och ibland kan det innebära att vi helt enkelt ställer fram en ostbricka med några goda ostar och tillbehör. För att göra det lite annorlunda så väljer vi ofta olika teman – t ex i det här fallet grekisk då vi har gjort ett roligt samarbete med Crème Bonjour och tagit fram en ostbricka som passar med deras färskost Grekisk vitlök. Tillsammans med den serverar vi andra ostar som t ex feta och grillad halloumi, lite blandande oliver, inlagd rostad paprika, soltorkade tomater och kronärtskockshjärtan. Och sen förstås några goda hembakade olivkex – vilket ni får receptet på här.

.

Ostbricka

Ostbricka

Ostbricka

.

OLIVKEX

I det här fallet har vi använt gröna oliver men det går förstås alldeles utmärkt med svarta oliver. Man kan även använda smaksatta oliver .


ca 20 kex

3 msk kylskåpskallt smör
1 dl oliver (urkärnade)
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 msk gräddfil

 

Mixa smör och oliver i en matberedare tills oliverna är finhackade. Blanda i vetemjöl och salt och kör i några sekunder.  Tillsätt sedan gräddfil, 1 msk åt gången. Blanda till en slät deg. Obs! Överarbeta in degen.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och forma den till en rulle, ca 3 cm i diameter. Rulla in i plastfolie och ställ in i kylen i minst 24 timmar.

Skär rullen i 5 mm tjocka skivor och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Värm ugnen till 175 grader.

Grädda kexen i ca 20 minuter eller tills de är gyllenbruna Låt svalan på ett galler.

För mer inspiration kring färskost – klicka här!

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00