ANNONS

Äntligen äppeltider!

/

Äntligen är äppeltiden här och då gäller det att passa på att frossa i de fina svenska äpplena! Det finns ju verkligen massor med gött man kan tillaga med äpplen. Vi brukar bl a göra en stor sats äppelmos och frysa in i mindre portioner. Prova att smaksätta äppelmoset med ingefära, apelsin eller kanske chiliflingor?

Äppelmos recept

Äppelmos
ca 1 1/2 liter

2 kg äpplen
1 dl vatten
4 -6 dl strösocker
2 krm askorbinsyra

event. 1 krm natriumbensoat

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.

Koka upp äpplen, vatten och ev. kanel- eller vaniljstång på låg värme tills de blir mjuka. Rör om då och då. Mosa äpplen med en potatisstöt eller med en mixerstav, beroende på vilken kopistens du vill ha på äppelmoset. Tillsätt därefter socker efter smak och beroende på äpplenas syrlighet, samt eventuell smaksättning. Värm upp och rör om i några minuter tills sockret har lösts upp.

Rör ut askorbinsyra och eventuellt natriumbensoat i lite av moset. Blanda sedan ner i resten av äppelmoset.

Häll upp moset på väl rengjorda och varma burkar. Förslut direkt och förvara svalt.

Prova smaksätta med:
en liten bit färsk ingefära
kanelstång
malen kardemumma
vaniljstång
chiliflingor
citron- eller apelsinskal

– Äppelmoset kan även frysas men då bör det kallna ordentligt innan det läggs i plastpåsar eller förpackningar. Sockermängden kan då minskas eller uteslutas. Natriumbensoat, som är konserveringsmedel kan också uteslutas om äppelmoset fryses in eller läggs i väl rengjorda glasburkar och förvaras svalt.

– Det är viktigt att glasburkarna är väl rengjorda, annars kan äppelmoset mögla eller jäsa. För att rengöra glasburkarna, värm ugnen till 125 grader. Ställ de diskade burkarna i ugnen i ca 15 minuter strax innan sylten är klar. Locken kan kokas i vatten i ca 5 minuter. Vänd bukarna upp och ner när de är fyllda, så steriliseras även locken, samt ett vakuum skapas. På så sätt ökas hållbarheten på moset.

Är ni sugen på äppelpaj? Missa inte vår gudomligt goda knäckiga söt-salta äppelpaj med pekannötter!

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00