Vegetarisk lasagne med ricotta, mozzarella, zucchini och spenat
4-6 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 förpackningar krossade tomater á 500 g
1 dl grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
2 tsk oregano
1 lagerblad
4 msk hackad basilika
ca 50 g spenat
250 g zucchini
3 paket mozzarella á 125 g
500 g ricotta
50 g riven parmesan
1 ägg
salt och svartpeppar
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök i olioljan i ca 5 minuter i en kastrull. Lägg i vitlöken och fräs i ytterligare någon minut. Tillsätt de krossade tomaterna, buljong, tomatpuré, socker, oregano och lagerblad. Koka upp och låt sjuda i ca 20 minuter. Ta upp lagerbladet och rör i 2 msk hackad basilika. Smaka av med salt och peppar.
Värm ugnen till 200 grader.
Medan såsen sjuder, hacka spenat och skiva zucchinin i ca 1 cm skivor. Riv mozzarellan i mindre bitar. Rör sedan ihop ricotta, spenat, parmesan, 2 msk basilika och ägg. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsform. Börja med 1 lager tomatsås, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite tomatsås. Klicka över lite ricottaröra ovanpå, strö över lite riven mozzarella och sedan några skivor zucchini. Upprepa ytterligare någon/några lager, och avsluta med bara ricottaröra och resten av mozzarellan.
Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck formen med folie om osten börjar få för mycket färg. Låt lasagnen vila i ca 10 minuter före servering.