ANNONS

Monicas resa till Vietnam

/

Satt och rensade i datorn när jag (Monica) hittade några dagbokstexter från när jag var och reste i Vietnam för några år sedan.  Jag älskar verkligen Vietnam. Har varit där två gånger – första gången var när jag och Lisa hade precis sålt The Cookbook Café. Tillsammans med vår mor gjorde jag en liten Asienresa då vi besökte Bangkok, Singapore, Bali, Brunei och Vietnam. Andra gången var när jag skrev boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter. Då var jag och min vän och fotograf Jonny Lindh där för få inspiration samt ta fina bilder till boken.

Här är ett utdrag ur texten jag skrev när jag var där med min mor:

Har precis kommit till Saigon – officiellt kallad Ho Chi Minh City. Det är helt galet här! Det finns 5-6 miljoner invånare i denna stad och ca 3 – 4 miljoner motorcyklar/mopeder. Varje gång man korsar en väg är det med hjärtat i halsgropen – men jag har äntligen börjat att förstå hur man ska göra – och det är att gå med bestämda steg, titta rakt fram och absolut inte stanna. Vant väjer motorcyklisterna undan för dig.

Dagarnas här har varit intensiva. Vi har bl a besökt marknader (Ben Thanh och Binh Tay), War Remnants Museum och Cu Chi tunnlarna (uppåt 300,000 kommunist-sympasitörer gömde sig där under Vietnamkriget). Men framförallt har vi ätit. Förstås. Jag älskar verkligen det vietnamesiska köket. Många tror felaktigt att all asiatisk mat är likadant men så är det verkligen inte. Det vietnamsiska köket karaktäriseras av vissa ingredienser – Fisk sås (Nuoc nam), lime, vitlök, karamelliserat socker och framförallt kopiösa mängder av färska örter. Det som skiljer det från t e x det thailändska köket är att hettan i maten tillsätts sällan i köket utan snarare vid bordet – på varje Vietnamesisk matbord finns alltid lite färsk chili, fisk sås, chili sås, salt, färska örter och lime. Man finner ett sorts ying och yang mentailitet över det Vietnamesiska köket – en balans av kontrasterande element:  söta, sura, salta, heta smaker som man finner i socker, lime, fisksås, chili. Kontrasten mellan varmt och kallt – nygrillad biff på en kall bädd av nudlar och råa grönsaker samt kontrasterande konsistenser som i färska vårrullar fylld med mjuka nudlar och krispiga grönsaker.

Efter några dagar i Saigon och sedan Hoi An besökte vi även Hanoi.

Brrrrr….. det är iskallt här i Hanoi. Vi har hittills under vår resa endast vistats på platser med  ca 30 graders värme. Så till våra stora förtret genomgår Hanoi en köldknäpp och temperaturen har fallit till ca 10 grader. Det har vi inte alls planerat för så iklädd våra tunna sommarklänningar har vi, utan att lyckas, försökt köpa varmare kläder. Vietnameserna är något mindre än vi västerlänningar och inte ens herrkläderna får vi på oss. Inte så bra för självförtroendet – eller för immunsystemet. Vi köper sjalar och virrar in oss och hoppas att vi inte blir sjuka.

Idag gick vi på en liten ”kulinarisk sightseeing-tur” genom Hanoi. Vår guide är en vietnamesisk kvinna gift med en australiensare. När hon inte guidar turister tillverkar hon, hemma i köket, mozzarella som hon säljer till de italienska restaurangerna här. Vi började med att äta lunch på en liten ”hål i väggen” restaurang. Där åt vi den enda rätten de serverar – nudelsoppa med krabba, fläskkorv, färska kryddor och lite pressad kumquat. Sen promenerade vi till en marknad, stannade på vägen åt åt en härlig söt friterad bröd från en liten gumma som satt och lagade det på trottoaren.  På marknaden vandrade vi runt och doftade och smakade på diverse grönsaker, frukt och inhemska delikatesser. Vi provade även den typiska asiatiska desserten – en sorts dricka fylld med lite geléklumpar, majs och kidneybönor. Låter kanske lite konstigt men både majs och kidneyböner är ju söta. Som avslutning besökte vi ett litet café där vi drack kaffe toppad med en vispad kräm på äggula och socker…

När jag är hemma i Sverige får jag min ”Vietnman-dos” genom att besöka de olika vietnamesiska restauranger som finns i Stockholm. Några jag kan rekommendera är:

Minh mat på Odengatan
Nem Nem Quan på Åsögatan
Phở & Bún på Tegnergatan
Taste of Vietnam på Folkungagatan
Lilla Saigon på Bjurholmsgatan

Besöker ni någon Vietnam så är det ett måste att testa följande rätter:

Pho bò – Soppa med nudlar, biff, lime och färska örter
Goi buoi – Pomelo sallad med räkor
Chao tôm – Grillad fläskfärs på sockerrör
Bún thit nuóng – Citrongräsmarinerad fläsk med vermicellinudlar och grönsaker
Thit heo quay – Krispig grillad fläsk med gurka, basilika, lime och chilisalt
Cha giò – Friterade vårrullar –
Goi cuon – Färska vårrullar –
Cà-phê sua nóng – Vietnamesiskt kaffe med kondenserad mjölk
Cà-phê sua dá – Iskall Vietnamesiskt kaffe med kondenserad mjölk

Vietman Monica Eisenman

Vietman Monica Eisenman
Kanske inte den mest smickrande bilden på min mor. Nudlarna hon äter är en av mina absolut favoriträtter. Här hittar ni receptet.

Vietman Monica Eisenman
Skulle gärna vilja åka till Vietnam med Henrik som är nästan 2 meter lång och se honom sitta på en sådan pall.

Vietman Monica Eisenman

Vietman Monica Eisenman

Vietman Monica Eisenman

Vietman Monica Eisenman

.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00