ANNONS

Vi bygger hus!

/

Tydligen lärde jag (Monica) mig inget under förra graviditeten av det jobbiga i att vara på tjocken och renovera och flytta samtidigt. För under denna graviditet ska vi inte bara flytta – vi ska bygga hus OCH jag ska även skriva en ny kokbok. Puh. Det var inte direkt så att vi planerade att bygga nytt hus i samband med graviditet och sen nyfödd bebis – men nu dök det upp en tomt som vi inte kunde säga nej till. Vi har flera vänner som bor i ett område söder om Stockholm och vi har blivit väldigt förtjust i just det här området. Förut fanns det bara sommarstugor där men under de senaste åren har fler och fler av dessa stugor rivits och istället har det byggts året runt boende. Under mer en ett år har vi hållit koll på vad som har sålts där och när denna tomt blev till salu blev vi helt kära i den. Tomten är på ca 2600 kvm och är delvis skogstomt och har t om en liten bäck som rinner igenom den. Just nu står det en söt liten fritidshus på tomten men den ska förstås rivas för att ge plats åt det nya huset.

Jag tänkte låta er följa med på detta äventyr med allt vad det innebär att bygga ett nytt hus. Men för att vara ärlig så har dessa första veckor sen vi tog över tomten och huset varit mer jobb och slit än just ett äventyr. Vi har nämligen redan gjort vårt första misstag – och det var att gå med på att låta den förra ägaren (en äldre herre) lämna kvar allt i huset. Hans barn skulle plocka det som de ville ha av affektionsvärde och sen skulle vi få resten. Tyvärr visade sig ”resten” vara bland annat ett gäng gamla mattor, sittdynor, spadar, metertals av elsladdar etc etc. De fina Carl Malmsten köksstolarna som vi hoppades skulle vara kvar var förstås borta. Efter att ha spenderat flera dagar med att rensa i en hög med gamla brädor och fönster så tröttnade vi och la upp en annons på blocket där vi skänkte bort allt mot upphämtning. Det var det smartaste vi gjort. Man hade kunna trott att vi erbjöd ett förstahands kontrakt på en lägenhet i innerstan – så många var det som ringde. Många har tydligen planer på att bygga hönshus, trädkojor och älgtorn… Henrik har iallafall gjort ett riktigt hästjobb och rensat flera ton med diverse bråte och grejer som vi inte ville ha och dessutom gjort ändlösa resor till återvinningsstationen. Det har varit rätt frustrerande för mig att inte kunna hjälpa till då jag orkar knappt börja mig ner och ta upp en penna från golvet. Istället har jag och Eric passat på att upptäcka tomten – tydligen har vi blåbär, vinbär och hallon som växer längs bäcken. Och vi hittade t om svarta trumpetsvamp mitt på gräsmattan.

Som sagt, hoppas ni vill hänga med på vad som lär bli en riktig berg och dal bana upplevelse. Vi har liksom aldrig gjort det här förut – och bara att komma till beslutet att anlita en arkitekt för att rita huset istället för att köpa ett kataloghus har tagit oss hela sommaren. Men mer om det i nästa inlägg….

Willa-nordic

Detta hus har vi som inspirationshus – framförallt den moderna stilen, de stora fönstren och fasaden. Foto Göran Uhlin

Husinspiration
Detta hus har vi som inspiration vad det gäller formen på huset. Vi vill gärna ha ett vinkelhus med två våningar på den ena delen. Foto Tove Falk Olsson

Tomten

I våras tog jag denna fina bild på bäcken som rinner genom tomten. Nu är den torrlagd dock då det inte har regnat på flera veckor.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00