Creole crawfish boil – Kräftor på kreolsk vis

Ibland önskar vi att vi var födda i Louisana i stället för i Maryland. Då hade vi antagligen fått heta Monica May och Lisa Lulabelle och vi hade talat med en underbart släpig ”southern drawl”. Och det bästa av allt är att vi hade vuxit upp på jambalaya, po boys och crawfish boils.

En ”crawfish boil” är det traditionella sättet att äta kräftor i Louisana. Kanske ett alternativ till kräftor med paj och brytbröd?

Foto Ulrika Ekblom

Foto Ulrika Ekblom

Foto Ulrika Ekblom

CREOLE CRAWFISH BOIL

Egentligen ska man använda okokta kräftor i en crawfish boil men eftersom det inte alltid är så lätt att få tag på här hemma så går det bra även med kokta. Se bara till att ta rätt mängd salt.

3 kg kräftor
ca 10 liter vatten
1,2 kg röd potatis, t.ex. Asterix
2 gula lökar
1 hel vitlök
4–6 majskolvar
500 g korv, t.ex. andouille eller chorizo
15 stora champinjoner
2 citroner

CREOLE KRYDDBLANDNING
3 msk senapsfrön
2 msk korianderfrön
½ msk hel svartpeppar
½ msk hela nejlikor
½ msk hel kryddpeppar
2 msk cayennepeppar
1 msk dillfrön
1 msk paprikapulver
½ msk torkad timjan
½ msk torkad oregano
5 lagerblad
3 msk salt om kräftorna är
kokta, 2 dl salt om de är
okokta

Fyll en stor kastrull med cirka 10 liter vatten. Mortla senapsfrön, korianderfrön, svartpeppar, nejlikor och kryddpeppar till kryddblandningen. Häll ner i kastrullen tillsammans med övriga kryddor och salt. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter.

Skölj eller skrubba potatisen och dela den sedan. Skala och skär löken i klyftor. Dela den hela vitlöken på mitten. Skär majskolvarna i cirka 5 cm stora bitar och korven i cirka 3 cm stora bitar. Dela champinjonerna och
citronerna i halvor. Tillsätt potatis, lök och vitlök i kastrullen. Se till att vattnet kokar upp igen och låt sjuda i ytterligare 15 minuter under lock. Tillsätt korv, majs, champinjoner och kräftorna om de är okokta. Pressa citronerna direkt ner i kastrullen och lägg sedan ner citronhalvorna. Låt koka i cirka 8 minuter. Om du använder kokta kräftor, ta då kastrullen från värmen och lägg ner de kokta kräftorna i spadet och låt dem ligga under lock tills
de blir varma, i cirka 5 minuter. Sila bort spadet och lägg upp allt mitt på bordet på tidningspapper.

.

Receptet kommer från vår bok Till bords med systrarna Eisenman

.

PS. Dela gärna inlägget på t ex Facebook ifall ni gillar receptet – och hjälp oss få fler läsare! : )

.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..