ANNONS

Sommarkvällar och barbeque ribs

/

Sommaren är ännu inte slut även om det kan kännas så för många som återgår till jobbet idag. Vi ska också komma igång igen efter några sköna lediga veckor. Nu är det full fart framåt för om några veckor  börjar vi fotografera vår nya kokbok. Men man vill ju ändå förlänga den sköna sommarkänslan och det gör vi genom att fortsätta grilla. Grilla barbecue ribs – mums!

Ett av våra starkaste barndomsminnen från somrarna på den amerikanska östkusen, är just barbeque-middagarna. Och framförallt minns vi den sötstarka och rökiga doften av barbeque ribs – grillade revbenspjäll. Att förbereda riktigt goda revbensspjäll är en process, som kräver tid och engagemang. Men resultat blir garanterat en oförglömlig smakupplevelse.

Revbensspjällen förbereds först genom att smaksättas med en rub, en torr kryddblandning. Kryddblandningen gnids in i köttet så att smakerna sakta tränger in i köttet. Ett tips är att värma upp kryddblandningen först i en torr stekpanna under omrörning så framhävs och förenas kryddornas smaker.

Vid själva grillningen använder man en penslingssås eller glaze. Penslingssåsen innehåller vinäger som gör så att köttet blir extra saftigt och mört. En glaze är en söt glasyr som innehåller antingen socker, honung eller sirap. En bra glaze ska ha perfekt balans mellan sött, salt och syra. Pensla på rikligt och generöst men se upp då sockret i glazen gör så att köttet lätt kan brännas. Pensla därför köttet mot slutet av grillningen.

Slutligen använder man en barbequesås som serveras till spjällen. Denna sås har oftast ketchup eller tomatpuré som bas, som blandas med olika kryddor och smaksättningar.

Rubs, glaze, penslingssåser och barbequesåser kan varieras på många olika sätt. Här kommer recept på några av våra favoriter!

Foto Niklas Larsson

Foto Niklas Larsson

Barbecue Ribs
6 personer

ca 2,5 kg tunna revben eller kamben
1 tsk salt per liter vatten
5 svartpepparkorn
1 lagerblad

Senap- & ingefärsrub
2 msk stötta gula senapsfrön
1 1/2 msk mald chilipeppar, helst av chipotletyp
2 msk farinsocker
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk mald ingefära
1 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Kryddig äppelcider glaze
4 dl äppelcider
1 dl äppelmos
1 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
1/2 dl farinsocker
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk senap
1 msk färsk ingefära, riven
1 kanelstång
1/2 vaniljstång, delad och urkärnad
3 kardemummakärnor
1/2  tsk torkade chiliflingor
1 krm salt

Whiskey barbequesås
ca 7 dl

4 dl whiskey, helst amerikansk
2 dl ketchup
1 msk citronjuice
2 msk Worcestershiresås
2 msk sherryvinäger
4 msk mörk sirap eller lönnsirap
1/2 tsk flytande rökextrakt

Lägg ner köttet i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Lägg i salt, svartpeppar och lagerblad. Koka upp och låt sjuda i ca 1 timme, eller tills köttet lossnar lite lätt från benet. Tänk på att inte koka för hårt eller för länge så att köttet lossnar helt. Plocka ur köttet ur kastrullen och låt svalna. Om man kokar köttet dagen innan, låt köttet svalna i koklagen.

Blanda alla ingredienser till en senap- & ingefärsrub – helst i en mortel så förenas smakerna ordentligt. Gnid in hela köttet generöst. Låt köttet marineras i några timmar, helst över natten.

Vispa ihop alla ingredienser till glazen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 35 minuter, eller till glazen tjocknar något.

För att göra iordning whiskey barbequesåsen: koka upp 2 dl whiskey och reducera tills 2 msk återstår. Tillsätt resten av whiskyn och ingredienserna och låt sjuda på svag värme i ca 30 minuter eller tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar

Förbered grillen. Det är viktigt att kolen inte är för het när man ska grilla revbensspjällen. Grilla spjällen på båda sidor tills det får en fin grillyta. Pensla köttet med glazen mot slutet av grillningen. Var försiktig så att det inte bränns.

Servera med varm eller kall barbequesås.

Foto Niklas Larsson

Foto Niklas Larsson

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00