Frittata med chorizo, zuchinni och manchego

En frittata är en italiensk variant av en omelett, som tillagas främst på ägg och potatis och kan varieras på många olika sätt. Här har vi tagit lite av vad vi hittade i kylskåpet och använt chorizo, zuchinni och manchego-ost. Frittatan kan tillagas i en bakform eller direkt i en gjutjärnspanna i ugnen.  Den är god att äta varm eller kall, gärna med en fräsch sallad.  Perfekt att ta med sig ut på picknicken!

Frittata med zuchinni, chorizo och manchego
Frittata med chorizo, zuchinni och manchego
4 portioner

250 g potatis av fast sort
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 150 g zuchinni
ca 200 g chorizo

100 g manchego-ost
6 ägg
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar

Värm ugnen till 175 grader.

Man kan tillaga frittatan antigen direkt i en gjutjärnspanna eller i en mindre bakform som rymmer minst 1 liter. Ifall ni använder en bakform, smörj den.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt svalna något och skär i bitar.

Skala och hacka lök och vitlök. Skär zucchini och chorizo i halvmånar. Riv osten.

Fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja i några minuter i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter eller i en stekpanna.  Tillsätt zuchinnin och stek tills den börjar bli lite mjuk. Lägg lök och zuchinnin åt sidan.  Stek korven i några minuter, och lägg åt sidan. Värm 1 msk olivolja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den börjar få färg.

Vispa äggen i en skål och rör ner lök, zuchinni, chorizo, potatis, ost, salt och peppar. Häll ner äggblandningen tillbaka i stekpannan eller i bakformen. Ställ in i ugnen och grädda i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering.

Är ni sugen på fler recept på frittata, prova våra supersmarriga Frittata med västerbottenost, löjrom och crème fraîche eller Frittata med nässlor och sparris!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..