Nektarin och hallonpaj med solrosdeg

Foto Ulrika Ekblom

Foto Ulrika Ekblom


Nektarin- och hallonpaj med solrosdeg
10–12 bitar

Pajdeg
4 dl vetemjöl
2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
150 g kylskåpskallt smör
1 ägg
ev 1 msk iskallt vatten
ca 1 dl solroskärnor

Fyllning
ca 10 fasta nektariner
2 msk potatismjöl
ca 1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
ca 4 dl hallon

1 ägg till pensling

Värm ugnen till 200 grader.

Blanda de torra ingredienserna till pajdegen och kör i en matberedare tillsammans med smöret. Det går också att nypa ihop degen med fingrarna. Tillsätt ägget och blanda snabbt till en slät deg. Överarbeta den inte. Tillsätt eventuellt lite kallt vatten om degen är för torr. Täck pajdegen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i ca 30 minuter eller tills den går att kavla ut.

Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper till en oval form. Ta bort det övre papperet. Strö över solroskärnorna och se till att de även hamnar längst ut på kanterna. Kavla lite försiktigt över solroskärnorna så att de fastnar i degen.

Vänd försiktigt över pajdegen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, så att solroskärnorna hamnar på undersidan.

Dela nektarinerna i klyftor och blanda med potatismjöl, socker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner hallonen.

Lägg över fyllningen på degen men lämna en kant runtom på 8–10 cm som viks upp runt hela pajen.

Vispa ägget lätt och pensla kanten. Strö över de solroskärnor som har ramlat bort.

Grädda i ca 40 minuter. Täck pajen med lite folie om degen börjar få för mycket färg.

Servera med glass eller vaniljsås.

Receptet kommer från vår bok Sommarens söta.

 

 

.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..