ANNONS

Sommar, Järvsö och grillning

/

Jag (Lisa) och min familj är i

Version 2

Häromkvällen var vi alla (13 stycken) hos oss och grillade. Fredrik (Sannas man) som är kock, hade som vanligt svårt att hålla sig från köket och tillsammans grillade vi riktigt fint kött från Ranch dressing, bearnaisesås och som avslutning, glass och färska jordgubbar från Tallåsen. (Som vanligt blev det tyvärr inte så många bilder då vi var alla vrålhungriga, och ville hinna äta maten innan den svenska sommarkvällen kylde ner den…..)

Grillad purjolök med brynt smör, hasselnötter och kapris

Grillad purjolök med brynt smör, hasselnötter och kapris
4-6 portioner

4 purjolökar
ca 50 g hasselnötter
100 g smör
ca 2 msk olivolja
4 msk kapris

Skölj purjolöken noga. Dela den i ca 10 cm långa bitar. Koka upp i lättsaltat vatten och sjud purjon i 8-10 minuter, tills den är mjuk. Ta upp purjon ur vattnet och låt rinna av.

Rosta hasselnötterna i 200 graders ugnsvärme i 4-5 minuter. Låt svalna något och gnugga sedan bort skalen. Hacka nötterna. Smält smöret i en kastrull på låg värme tills det blir gyllenbrunt och får en nötaktig doft, men var försiktigt så att det inte bränns.

Pensla purjolöken med olja och grill den runtom i några minuter tills den får färg. Den kan också stekas i en grill- eller stekpanna. Lägg upp purjolöksbitarna hela eller skurna i mindre bitar på ett fat. Häll över smöret och strö över nötter och kapris.


Vi grillade både flankstek och flapstek, båda styckdetaljer av nötkött som har en lång och grov fiberstruktur och passar väldigt bra att grilla.  Vi smaksatte köttet med olivolja, vitlök, salt och svartpeppar.  För att köttet skulle bli riktigt fint och mört, grillade vi det till en innertemperatur på 56-58 grader, lät köttet vila i några minuter och skar sedan upp det. Tänk på att det är viktigt att skära tvärs över muskelfibrerna, annars blir köttet segt.

grill3
Fredrik – lagar alltid så god mat!

.

grill2

potatis

jarvso

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00