ANNONS

Libanesisk fattoushsallad med kryddiga kycklingspett

/

Det som kännetecknar den här salladen, förutom det krispiga rostade pitabrödet, är den syrliga kryddan sumak som används i dressingen. Denna krydda av röda bär som mals ner till ett pulver kommer ursprungligen från Mellanöstern, men numera är den inte alltför svår att få tag på här hemma. Misströsta inte om du inte lyckas hitta någon sumak, för även citronsaften bidrar med syrlighet.

Libanesisk fattoushsallad med kryddiga kycklingspett på ett träbord

Foto: Ulrika Ekblom

Libanesisk fattoushsallad med kryddiga kycklingspett
4 portioner

Kycklingspett
600 g kycklingfilé
2 1/2 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk chiliflakes
1/4 tsk malen kanel
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
ca 25 träspett

Fattoushsallad
1/2 rödlök
100 g pitabröd
1 msk olivolja
en nypa salt
300 g romansallad
4 salladslökar
1/2 gurka
4 plommontomater
1 röd paprika
2 dl grovhackade bladpersilja
2 dl hackad färskmynta

Dressing
5 msk olivolja
3 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 tsk sumak
salt och svartpeppar

Skär kycklingen i c 2 cm breda strimlor. Rör ihop en marinad av yoghurt olja, citronsaft, vitlök och kryddor. Lägg kycklingen i marinaden och rör om. Låt stå övertäckt i kylen i 2-3 timmar.

Värm ugnen till 200 grader. Skala och skiva rödlöken i mindre bitar. Lägg den i blöt i kallt vatten.

Skär pitabrödet i mindre bitar. Rör ihop olivolja och salt. Blanda med brödbitarna och lägg ut på en plåt. Rosta brödbitarna i ugnen i ca 5 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Grovahacka salladen. Skär salladslöken i skivor. Skala, kärna ut och skär gurkan i bitar. Kärna ur tomater och paprika och skär i bitar. Häll bort vattnet från rödlöken. Blanda salladen med grönsaker, rödlök, persilja och mynta.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.

Trä upp kycklingen på spett och lägg dem på en oljad plåt. Grilla i ugnen i ca 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. (Kycklingen går också att grilla ute på en grill förstås!)

Blanda salladen med dressingen. Rör ner de rostade pitabrödbitarna och servera direkt med kycklingspetten.

Recept kommer från vår kokbok ”Till bords med systrarna Eisenman”.

2
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00