ANNONS
Integritet på Tailsweep

Godaste grundrecept på granola

/

Semester och sommarlov närmar sig med raska steg och då försöker vi alltid rensa lite i skafferiet, kylen och frysen. Man hittar alltid ett gäng halvfulla grynpaket, öppnade påsar med nötter, frön och torkad frukt och 3 flaskor honung som man har köpt för att man aldrig kommer ihåg ifall man har det hemma. Då passar vi på att göra en stor sats granola som vi får njuta av tillsammans med yoghurt och sommarens färska frukter och bär.

Mängderna i granolan kan variera och man behöver inte följa receptet till punkt och pricka. Men  grunden ska vara ungefär så här:

12 dl gryn – 6 dl frön & kärnor –  2 dl nötter – 1 dl kokosflingor

Är man nötallergiker, uteslut nötterna och öka mängderna gryn, frön och kokos. Vi har valt att göra granolan inte så söt, då man kan alltid tillsätta sötman själv när den är klar genom att ringla över lite honung eller lönnsirap, blanda i goda torkade frukter och bär, eller servera med färsk frukt och bär. Ibland tillsätter vi kanel eller kardemumma.  Det finns massor med goda torkade frukt och bär att tillsätta efter rostningen: blåbär, tranbär, jordgubbar, gula russin, hallon, gojibär, mango, ananas mm

.
Granola

ca 1 1/2 liter

4 dl havregryn
3 dl rågflingor
3 dl dinkelflingor
2 dl boveteflingor
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
2 dl nötter, grovhackade
1 tsk salt

¾ – 1 dl honung eller lönnsirap
eventuellt 1-2 tsk kanel eller/och kardemumma
1 ½ dl vatten
¾ dl neutral rapsolja

2 dl valfri torkad frukt och bär

Värm ugnen till 150 grader. Rör ihop alla torra ingredienser förutom de torkade frukter och bär i en stor bunke. Värm vattnet i en kastrull och rör ihop med rapsolja och honung eller lönnsirap. Häll ner i bunken och med rena händer, krama in vätskan väl i grynblandning. Sprid ut på blandningen på 2 plåtar, ända ut till kanterna, och platta till den med händerna så att granolan ligger utspritt så jämt som möjligt. Då undviker man att den bränns längst ut. Rosta i ugnen i ca 30 -40 minuter, och rör om då och då. Låt svalna och blanda ner valfri torkad frukt och/eller bär.

Tips! Granolan är förstås fantastisk gott till frukost eller mellanmål, men kan även avnjutas som dessert! Blanda mascarponeost med florsocker, rivet citronskal och pressad citronsaft efter smak. Toppa med färska jordgubbar och granola så får ni en fräsch sommardessert. Eller varför inte servera med lite glass!

Våra barn äter det gärna som ”snacks”.

0

Följ oss på Instagram!

@systrarnaeisenman
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00