ANNONS

Fula frukter och grönsaker till salu!

/

Vi har vuxit upp med en Mamma som vägrar att slänga mat mycket till vår förtret. Desto mer mögel hon får skrapa bort desto lyckligare blir hon. Hon äter hellre rester, som hon hittar längst in i kylskåpets mörkaste hörn, än en 7-rätters middag på en stjärnkrog.

Dock måste vi erkänna att desto äldre (och därmed förståndigare) vi har blivit så erkänner vi att hon har en poäng.  (Även om vi kanske inte går så långt som att äta dressing med utgångsdatum samma år som Carola vann melodifestivalen…).

I genomsnitt slänger och häller varje svensk ut 107 kg mat och dryck varje år. Av detta är ungefär hälften matsvinn, dvs sådant som slängs ”i onödan” i soporna.

För att inte tala om all mat som slängs innan det ens hinner ta sig till oss konsumenter. Ca 50 % av världens frukt och grönsaker går till spillo innan de ens hamnar hos grossister, butiker eller våra tallrikar, då de inte uppfyller återförsäljarnas strikta ”kosmestika” krav.

Som tur är börjar detta problem uppmärksammas runtom i världen. I Frankrike finns det en stor livsmedelsbutikskedja som har börjat en kampagn, där de säljer vad som anses vara ”fula” frukter och grönsaker. Det finns även endfoodwaste.org som upplyser om vart man kan, i vissa länder, hitta butiker som säljer ”ful” frukt bland annat. (Tyvärr finns inte Sverige ännu med på den listan). Här i Sverige har Måns Herngren tillsammans med ”ICA-Stig” tagit initiativet till vad de kallar en ”Dumpstermarknad” på Södermalm i Stockholm. Söndagen den 31 maj kommer de att åka runt till alla mataffärer på Södermalm och få kasserade varor. Sen åker de till hörnet av Götgatan och Åsögatan och har en dumpstermarknad. Ett otroligt bra initiativ tycker vi!

Mer om Dumpstermarknadnen kan ni läsa om i här i gårdagens DN.

Foto: Beatrice Lundborg

Foto: Beatrice Lundborg

article-2693000-1FA30DFD00000578-601_634x929

width=500

Klicka på bilden för att se filmen.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00